Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Maapallon väkimäärän kova kasvu vaatii nykyistä enemmän huomiota

Maailmassa on kahdeksan miljardia ihmistä. Tarkkaa lukua ei tiedä kukaan, mutta uusi miljardimäärä on rikkoutunut hiljattain tai menee rikki lähiaikoina.

Numerollinen tarkkuus on oikeastaan epäolennaista. Joka tapauksessa on selvää, että maapallon kestokyvyn kannalta kasvava väkimäärä pakottaa isoihin muutoksiin. 50 vuotta sitten maailman väkiluku oli 3,8 miljardia. Määrä on kaksinkertaistunut huimalla nopeudella.

Vaikka väkimäärä lisääntyikin nopeimmin 1990-luvulla, kasvu on edelleen kovaa. YK:n ennusteen mukaan kymmenen miljardin ihmisen rajapyykki ylittyy vuoteen 2050 mennessä. Väestökehitys jakautuu epätasaisesti. Kovinta kasvu on Afrikassa, joka saavuttaa Aasiaa.

Siirtolaisuus kasvaa maailmassa väkilukua nopeammin. Ilmiölle ei näy loppua. Päinvastoin. Ilmaston lämpeneminen lisää eteläisellä pallonpuoliskolla kuivuutta ja kuumuutta. Hiljattain uutisoitiin Itä-Afrikan sadekaudesta, joka oli itse asiassa kuiva. Kun vettä ei tule, ihmisten elinolot muuttuvat kurjiksi. Se patistaa parempien elinolojen perään.

Väkimäärän kasvu heijastuu koko maailmaan. Ihmisten hallitsematon liikkuvuus aiheuttaa ongelmia. Muuttoliike on suuntautunut ja suuntautuu edelleen eniten Pohjois-Amerikkaan. Ennusteen mukaan Yhdysvaltoihin tulee tällä vuosisadalla 85 miljoonaa maahanmuuttajaa. Mutta myös Eurooppaan on ollut ja tulee olemaan tulijoita.

Koronan takia maailman huomio on kiinnittynyt väestön suojaamiseen pandemialta. Korona ei kuitenkaan poista väestön kasvuun liittyviä riskejä. Siksi niitä pitäisi puida maailmanlaajuisesti. YK voisi ottaa tässä suurempaa roolia. Urakkaa haittaa kuitenkin maailman eripuraisuus. Kun sapeleita kalistellaan, on vaikea löytää yhtenäistä toimintatapaa väestönkasvun hillitsemiksi.

Suomessa maahanmuutto on edelleen hankala keskustelunaihe. Asiantuntijat kuitenkin muistuttavat siitä, että yhteiskunta tarvitsee maahanmuuttajia. Muuten osa välttämättömistä töistä jää tekemättä. Tältä pohjalta pitäisi rakentaa kestävä toimintamalli, joka turvaisi hyvinvoinnin jatkossakin ja tarjoaisi muualta tuleville ihmisille hyvän elinympäristön.