Lukijalta | Kuopion biotuotetehtaan loppu on Suomen tappio

Korkein hallinto-oikeus hylkäsi jo toisen kerran Kuopioon suunnitellun Finnpulpin biotuotetehtaan ympäristöluvan ympäristöjärjestöjen valituksen perusteella. Se tarkoittaa lähes kahden miljardin euron investoinnin ja tuhansien työpaikkojen menetystä Itä-Suomen tulevaisuudessa.

Finnpulpin tehdas ympäristösuunnitelmineen on maailman uudenaikaisin ja vähäpäästöisin. Jos sellainen ei ole kelvollinen Suomelle, on käytännössä erittäin vaikeaa saada kotimaisia tai ulkomaisia investoijia riskeeraamaan rahojaan uuteen suomalaiseen teollisuuteen, olipa kyseessä sitten puunjalostus tai muu toimiala.

Suomalaisten omistajien lisäksi on kiinalaisella Hengan Industries-yhtiöllä 38,5 prosentin osuus Finnpulpissa. Kiinassa tarvitaan pitkäkuituista havupuusellua kartongin valmistukseen. Pitkäkuituisen sellun kysyntä on yleensäkin kasvussa maailmalla, joten Kuopioon suunniteltu tai samantyyppinen tehdas rakennetaan varmasti muualle.

Raaka-aineen saatavuuden takia on edullista rakentaa tällainen tehdas pohjoiselle havumetsävyöhykkeelle. Jokin Kiinaan rajoittuva alue Siperiassa, josta kuljetusyhteys Kiinaan on olemassa tai voidaan helposti saadaan aikaan, voisi olla tällaiselle biotuotetehtaalle hyvä sijaintipaikka. Tehdas voidaan rakentaa huomattavasti halvemmilla työvoimakustannuksilla ja tehtaaseen liittyvät ympäristöinvestoinnit olisivat todennäköisesti vähäiset. Suomalaista omistusta ei todennäköisesti olisi, ehkä kuitenkin jossain määrin suomalaista tieto-taitoa kiinalaisten kautta.

Kiinan strategiana on ollut jo parikymmentä vuotta oppia tekemään kaikki itse. Tämän vuoksi on alhaisten kustannusten Kiinaan houkuteltu länsimaisia ja japanilaisia yrityksiä. Kyseessä on ollut taloudellisen hyödyn ohella tieto-taidon kaappaaminen kiinalaiseen käyttöön. On lännen ahneuden syytä, että Kiina hallitsee enenevästi maailmankauppaa ja pitää hallussaan strategisesti tärkeitä raaka-aineita ja tuotantoprosesseja.

Kuopion biotuotetehtaan loppu tulee todennäköisesti olemaan Kiinan ja Venäjän etu sekä samalla globaali ympäristötappio. Se on myös Suomen tappio.

Kyseessä on ollut taloudellisen hyödyn ohella tieto-taidon kaappaaminen kiinalaiseen käyttöön.

Eero Timgren

Savonlinna