Pääkirjoitus Seurakunnan identiteetti syntyy seurakuntalaisista

Sulkavan seurakunnan lakkauttaminen kuluvan vuoden viimeisenä päivänä on kova isku monelle seurakuntalaiselle.

Kirkkohallituksen ennakoitua päätöstä yritettiin Sulkavalla vastustaa viimeiseen saakka muun muassa vetoomuksella, jonka allekirjoitti 425 henkilöä.

392 vuotta itsenäisenä toimineen seurakunnan lakkauttamisen aiheuttama mielipaha ja suru ovat tunteita, jotka on helppo ymmärtää ja ne pitää myös hyväksyä.

Mutta niin kuin kaikessa muussakin luopumisessa ja muutoksissa, tilalle tulee aina jotakin uutta.

Talouden tunnusluvut nyt ja etenkin lähivuosien ennusteet puolsivat vahvasti Sulkavan liittämistä kappeliseurakuntana Savonlinnan seurakuntaan.

Talous ja hallinto ovat kuitenkin vain osa seurakunnan toimintaa. Kappeliseurakuntana jo joitakin vuosia toimineet Enonkoski ja Rantasalmi ovat mitä ilmeisemmin olleet muutokseen tyytyväisiä. Hengellisen elämän tapahtumat ovat lisääntyneet, kirkot ovat säilyneet ja niiden kunnosta on huolehdittu ja henkilökunnan sijaisuusjärjestelyt ovat helpottuneet. Enonkosken ja Rantasalmen kappeliseurakuntien oma identiteetti on edelleen vahva ellei jopa vahvistunut.

Tänä vuonna järjestettävät seurakuntavaalit pidetään kirkkoherra Sammeli Juntusen antaman lupauksen mukaan yhdessä Sulkavan, Rantasalmen, Enonkosken ja Savonlinnan muodostamalla alueella. Sulkavalaiset pääsevät siten heti myös luottamushenkilöinä vaikuttamaan kappeliseurakuntansa asioihin, mikä on erinomainen asia.

Siihen millaiseksi vuoden 2023 alusta alkavan Sulkavan kappeliseurakunnan hengellinen elämä ja toiminta muovautuvat, voivat seurakuntalaiset itse vaikuttaa. Sitä oikeutta ei kukaan ole sulkavalaisilta viemässä pois.