Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus | 21.1.2022 | Itä-Savon ääni vahvistuu vain äänestämällä – Enonkoskelaiset ovat näyttäneet hyvää esimerkkiä

Ketä äänestää aluevaaleissa, on kysymys, joka on monen äänioikeutetun mielessä juuri nyt. Moni pohtii jopa äänestämättä jättämistä sillä asiat, joista nyt äänestetään, eivät ole täysin selkiytyneet.

Emeritusprofessori Heikki Paloheimon viesti on selvä (Itä-Savo 21.1.). Aluevaaleissa on kansalaisen näkökulmasta kyse vain siitä, että päätösvalta monista tärkeistä palveluista siirtyy kunnanvaltuustolta aluevaltuustolle.

Monet aluevaltuuston päätöksenteon reunaehdot, kuten esimerkiksi rahoitus, tarkentuvat vasta myöhemmin. Etelä-Savo ei esimerkiksi saane tänä vuonnakaan valtiolta vastausta siihen, saako alue tulevina vuosina erillisrahoitusta kahden sairaalan malliin vai ei.

Äänestäjän ei tarvitse tietää vastausta kysymyksiin, joihin kukaan ei vielä tiedä vastausta. Hänen tarvitsee vain tietää, kenen hän haluaa asioistaan lähivuosina päättävän.

Ensi sunnuntaina joka tapauksessa valitaan aluevaltuusto, joka tekee päätöksiä sinun, minun ja myös muiden ihmisten elämään vaikuttavista asioista – sosiaali- ja terveyspalveluista, pelastustoimesta.

Kuntien tehtävistä siirtyy hyvinvointialueille rahassa mitattuna noin puolet, Savonlinnasta jopa 70 prosenttia. Siksi aluevaltuustojen ensimmäinen vaalikausi on erityisen tärkeä. Se tiedetään, että sosiaali- ja terveyspalveluihimme tulee muutoksia, niitä toteutetaan uudella tavalla ja jotkut palvelut voivat loppua kokonaan.

Siksi ei ole yhdentekevää, mikä on sunnuntaina valittavan aluevaltuuston kokoonpano. Oikeudenmukainen päätöksenteko edellyttää hyvää, koko maakunnan tuntemusta.

Juuri tähän voit sinä äänestäjänä vaikuttaa. Itäsavolaisten ääni kuuluu sitä selvemmin mitä enemmän aluevaltuustossa on paikallisia valtuutettuja. Oppia voidaan ottaa enonkoskelaisista äänestäjistä, jotka ennätyksellisellä ennakkoäänestystuloksellaan osoittivat ymmärtäneensä vaalien tärkeyden. Samalla innolla pitää jatkaa vielä sunnuntaina.

Aikaa hyvän ja luetettavan ehdokkaan löytymiseen on vielä hetki. Vaalihuoneet suljetaan sunnuntaina vasta klo 20.