Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Yhteistyöllä ja ratkaisukeskeisesti tulevaisuutta kohti

Hyvinvointialueen vaalit ovat sunnuntaina 23.1. Sen jälkeen tiedämme henkilöt, jotka tulevat päättämään Etelä-Savon alueen sosiaali- ja terveyspalveluista. Siihen saakka ja ehkä hieman vielä vaalien jälkeenkin epävarmuutta ja -tietoisuutta on enemmän ja vähemmän valmistautuessamme tulevaan.

Mukavaa on ollut kuitenkin huomata vaalikampanjoista, että vaikeistakin asioista keskustelu on ollut asiallista sekä ratkaisuhakuista. Toki paljon korostuu omien paikkakuntien puolustaminen ja palveluiden turvaaminen, mikä lienee ihan luontaista. Onhan vaaleissa kysymys alueen peruspalveluista, millaista hoitoa ja hoivaa missäkin päin tulevaisuudessa toteutetaan.

Talouden ja toiminnan haasteet eivät näytä loppuvan ja korona on jälleen nostanut päätään myös alueellamme. Tämä tekee jo olemassa olevasta toimintaympäristöstä haastavamman, mutta uskon tästäkin selviävämme yhdessä.

Aluevaaleissa valitaan 59 valtuutettua, joiden kesken toivon löytyvän yhteisiä säveliä koko Etelä-Savon alueen sosiaali- ja terveyspalveluiden toteuttamiseksi. Yhteistyökyky ja ratkaisuhalukkuus ovat hyviä ominaisuuksia nykyhetken kaltaisessa muutosten myllerryksessä. Aluevaltuutetut pääsevät aidosti miettimään sen, mitä olemassa olevalla rahoituksella pystytään toteuttamaan.

Essote, Sosteri, Pelastuslaitos, Vaalijala sekä kuntien mahdolliset sote-organisaatiot jatkavat kuluvan vuoden loppuun saakka omina organisaatioina ja niillä on myös erittäin tärkeä rooli hyvinvointialueen valmistelussa vaalien jälkeen.

Näiden toimijoiden palveluiden siirto hyvinvointialueelle tapahtuu loppuvuoden aikana ja kaikkien osaamista tarvitaan siirron onnistumisessa. Tähän lisätään vielä lukuisat järjestöt ja kolmannen sektorin toimijat, niin totta tosiaan yhteistyön pitää olla sujuvaa ja eteenpäin katsovaa viimeistään nyt.

Tämä tekee toimintaympäristöstä haastavamman, mutta uskon tästäkin selviävämme yhdessä.

Hyvinvointialueen valmisteluun liittyen etenemään on päästy hyvin väliaikaisen valmistelutoimielimen ohjatessa ja tehdessä käynnistymiseen liittyviä töitä. Lisäksi iso joukko asiantuntijoita on käyttänyt aikaa hyvinvointialueen eteen jo nyt ja iso kiitos siitä kaikille. Töitä riittää vaalien jälkeen ja tärkeää on valmistelussa päästä jatkamaan käynnissä olevaa työtä sujuvasti.

Valmistelussa on ollut apuna erilaisia hankkeita ja hankkeissa on rohkeasti käytetty uusia tapoja sekä luotu pilottien avulla uusia toimintamalleja palveluiden tuottamiseen.

Näistä piloteista uskon, että syntyy myös toimivia malleja käyttöönotettavaksi koko maakunnan alueella. Laitetaan uudistuksessa hyvät käytännöt asiakkaiden saataville ja henkilöstön työn helpottamiseksi. Ei kangistuta kaavoihin vaan avoimin mielin kokeillaan ja kehitetään palveluita asiakkaita varten.

Eero Sistonen

Itä-Savon sairaanhoitopiirin valtuuston pj.,

Rantasalmen kunnanhallituksen pj.,

Aluevaaliehdokas (kesk.)