Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Aluevaaleista ja vähän muustakin

Tuleville maakunnan kokoisille hyvinvointialueille siirtyy kunnilta sosiaali- ja terveyspalvelut sekä palo- ja pelastustoimi. Taloudellisesti tämä on reilusti yli puolet nykyisten kuntien budjeteista.

Hyvinvointialueet aloittavat toimintansa vuoden 2023 alusta. On tärkeää, että palvelut tuotetaan lähipalveluina eli että jokaisessa kunnassa ja entisessä kuntataajamassa säilyy edelleen sosiaali- ja terveysasema sekä palo- ja pelastustoimen yksikkö.

Palveluiden taso pitää määrittää jokaisen alueen tarpeen mukaan. On aina paikkakunnasta kiinni, monenako päivänä viikossa siellä on tarvetta mm. lääkärin olla paikalla.

Vanhusten hoitopaikka omalla kotiseudulla, lähellä omaisia ja tuttuja ihmisiä elämän viimeisinä vuosina, on myös osa inhimillistä toimintaa. Palveluita tuotettaessa voidaan tarpeen mukaan harkita myös yksityisiä toimijoita. Tärkeintä on päästä hoitoon mahdollisimman nopeasti tilanteen niin vaatiessa.

Yksityinen tai kolmannen sektorin toimija voi tietyillä alueilla tuottaa palveluja yhteistyössä hyvinvointialueen kanssa. Asioita pitää osata miettiä uudella tavalla.

Toimivat tietoliikenneyhteydet ovat mahdollistaneet etätyön tekemisen. Samalla vapaa-ajan ja vakituisen asumisen raja on hämärtynyt. Ihmiset viettävät yhä suuremman osan ajastaan vapaa-ajan asunnoillaan, myös töitä tehden.

Asioita pitää osata miettiä uudella tavalla.

Tästä johtuen asukkaita on maakunnassa enemmän, kuin virallisesti kirjoilla. Tämä lisää palveluiden tarvetta. Valtion myöntäessä rahoitusta hyvinvointialueille, tulisi vapaa-ajan asutus ottaa huomioon yhtenä perusteena.

Tietoliikenneyhteydet mahdollistavat myös digitalisaation käytön terveydenhuollossa ja uusien terveyttä seuraavien laitteiden käytön. Tämä ei tietenkään poista kokonaan fyysisten tapaamisten tarvetta, mutta on myös osa tulevaisuutta.

Päivystävän keskussairaalan säilyminen Savonlinnassa turvaa terveydenhuollon koulutuspaikkojen tulevaisuuden jatkossakin.

Lehdissä on viime aikoina kirjoitettu Savonrannalla olevan Etelä-Savon viimeinen vanhainkoti Päivärinne. On pohdittu sen mahdollisuuksia jatkaa hyvinvointialueen käynnistyttyä. Päivärinne on kuitenkin helppo muuttaa kohtuullisin kustannuksin tehostetun palveluasumisen yksiköksi, johon saa tilat 13–15 vanhukselle.

Toki asukasmäärä tulee vaatimusten mukaisesti tippumaan nykyiseen tilanteeseen verrattuna, mutta yhdessä paikkakunnalla toimivan yksityisen yksikön kanssa ne hyvin vastaavat nykyiseen tarpeeseen.

Samoissa tiloissa Päivärinteellä toimivat myös terveysasema, lääkärin vastaanotto, kotipalvelu sekä keskuskeittiö, josta ruoka toimitetaan vanhainkodin lisäksi koululle ja kotona asuville vanhuksille. Kaupungin ja Sosterin tulisikin valmistella Päivärinteen muutos valmiiksi tulevalle hyvinvointialueelle. Harvalla kylällä on näin hyväkuntoista, kompaktia ja kustannustehokasta yksikköä.

Hannu Karvinen

Aluevaaliehdokas (kesk.)

Savonlinna, Savonranta