Lukijalta | Strategian luominen, resurssien ohjaaminen ja hyvän johtamisen varmistaminen aluevaltuuston ykköstehtäviä

Maamme yhden historiamme suurimman uudistuksen vaalit ovat käynnissä. Esillä on muun muassa aluevaaliehdokkaiden kirjoituksissa ollut esillä paljon tärkeitä asioita. Monet ehdokkaat kirjoittavat yksittäisistä palveluista, mikä on sinällään tärkeää.

Valittavan aluevaltuuston tärkein tehtävä on kuitenkin sote-toiminnan suuret linjaukset, joita ovat muun muassa: strategian luominen (alueen toimintamallit), resurssien käytöstä päättäminen ja hyvän johtamisen varmistaminen.

Listaan voi vielä lisätä, että aluevaltuuston tulee rakentaa oman alueensa sote-johdon kanssa sujuva organisaatio ja edistää vahvasti työhyvinvointia, jotta henkilöstö pystyy tuottamaan laadukkaita palveluita.

Edellä mainitut suuret tehtävät ”kaatuvat” aluevaltuustojen syliin heti, sillä uudet hyvinvointialueet aloittavat toimintansa jo ensi vuoden 2023 alusta. Silloin ei tietysti kaiken pidä olla vielä valmiina, mutta noissa suurissa linjakysymyksissä on päästävä hyvään suuntaan heti alusta.

Tehtävä ei ole yksinkertainen, sillä muutos on suuri ja valtava määrä palveluita siirtyy uuden toimijan hoidettaviksi.

Kun aluevaltuustot aloittavat työnsä maaliskuussa, ne todella alkavat luomaan uutta toimintamallia, muun muassa valmistelemalla strategian, valitsemalla hyvinvointialueensa johtajan sekä käsittelemällä ensimmäisen, vuoden 2023 talousarviota. Aluevaltuustoihin tarvitaan siis strategisen ajattelun ja kokonaisuuksien hahmottamisen näkemystä.

Kun aluevaltuustot aloittavat työnsä maaliskuussa, ne todella alkavat luomaan uutta toimintamallia.

Näiden jatkoksi tulevat vielä uusien verkko- ja digipalveluiden luominen, joten tehtävää riittää. Aluevaltuusto valitsee myös aluehallituksen, joka toimii yhdessä sote-johdon kanssa.

Hyvinvointialueet voivat olla hieno mahdollisuus luoda toimivat sote-palvelut ihmisille. Se vaatii kuitenkin, että rajalliset resurssit osataan käyttää oikein.

Kysymys on niistä ”leveämmistä hartioista” palveluiden tuottamisessa, mutta kukkaron rahasumma ei ole leveämpi vaan jatkossa jopa pienempi. Jokainen asiasta kiinnostunut saa perustietoa muun muassa täältä: soteuudistus.fi/hyvinvointialueet.

Toivo Loikkanen

Aluevaaliehdokas (kesk. sit.)

Savonlinna

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka