Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Pelastustoimi soten myllerryksessä

Hyvinvointialueen valtuutetut tulevat tekemään vaikeita ja arvopohjaisia valintoja. Tulevien hyvinvointialueen päättäjien tulee muistaa, että pelastustoimi on tärkeä osa sote-pakettia.

Pelastustoimessa on Etelä-Savossa vakinaista henkilökuntaa noin 130 henkilöä ja sopimuspalokuntien henkilöstöä noin 585 henkilöä. Pelastustoimen rahoituksen osuus on häviävän pieni verrattuna sote puolen rahoitukseen. Etelä-Savon pelastustoimen kustannukset ovat 13,4 miljoonaa euroa, joka on vain noin kaksi prosenttia tulevan hyvinvointialueen 618 miljoonan euron budjetista.

Etelä-Savo on vesistöjen rikkomaa aluetta, välimatkat ovat pitkät. Tämä on haastava asia pelastustoimen palveluiden riittävän nopealle saatavuudella maaseudun asukkaille. Pelastustoimen tehtävät ovat lähes aina kiireellisiä tehtäviä, joten ne on tuotettava lähipalveluina.

Pelastustoimen tulee jatkossakin käyttää sopimuspalokuntien tuottamia palveluja maaseudulla. Etelä-Savossa niin kuin muillakin hyvinvointialueilla. Vakinaisen henkilökunnan riittävyys on myös turvattava.

Niin nykyisin kuin myös tulevaisuudessa on sopimuspalokuntien toiminta erittäin kustannustehokasta. Sopimuspalokunnat osallistuvat noin 60 prosenttia kaikista pelastustoimen tehtävistä ja ovat useasti ensimmäinen ja ainoa pelastuslaitoksen yksikkö onnettomuuspaikalla. Monet sopimuspalokunnat tuottavat myös ensivastepalveluja, mikä on tärkeä apu harva-asutusalueen kansalaisille.

Tulevassa hyvinvointialueen päätöksenteossa tulee päättäjien varata riittävät rahalliset resurssit pelastustoimen tarpeisiin. Hyvät pelastustoimen palvelut tuottavat turvallisuuden tunnetta meille Etelä-Savon asukkaille kuten myös täällä oleville vapaa-ajan asukkaille ja lomailijoille. Turvallisuuden tunne on tärkeä osa ihmisen hyvinvointia.

Turvallisuuden tunne on tärkeä osa ihmisen hyvinvointia.

Tulevassa uudistuksessa tulee säilyttää nykyinen paloasemaverkosto ja turvata niin sopimuspalokuntien kuin vakinaisen henkilökunnan toiminta. Hyvinvointialueen organisaatioon tulee perustaa vain pelastustoimen tehtävistä päättävä lautakunta tai muu hallintoelin, jolle tulee antaa riittävästi päätäntävaltaa pelastustoimen tehtävien hoitamiseksi Etelä-Savossa.

Kari Jääskeläinen

Sopimuspalokuntalainen

Savonranta