Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Liike on lääkettä tulevalla hyvinvointialueella

Aluevaaleissa on kyse meidän kaikkien terveydestä ja turvallisuudesta. Nyt päätetään siitä, miten ja missä sote-palveluja tuotetaan.

Mitä me kaipaamme hyvältä terveydenhoidolta? Nopeaa pääsyä ammattilaisen vastaanotolle, jos sairastumme. Vastaanoton tulee toteutua lähellä meitä. Haluamme tietää vaivan syyn, ja miten se paranee. Mitä itse voin tehdä? Onko vaiva vaarallinen, ja kuinka nopeasti se paranee? Olemme tyytyväisiä, jos saamme vastaukset näihin asioihin. Jokaisessa kunnassa tulee olla tällainen terveysasema, jossa asiat hoituvat. Hyvin toimiva perusterveydenhuolto on kustannustehokasta sekä vaikuttavaa.

Keskittävä palvelurakenne aiheuttaa jonotusta ja ruuhkaa. Keskittäminen ei ole tasa-arvoista. Perustuslain hengen mukaisesti meidän tulee olla tasa-arvoisia asuinpaikastamme riippumatta.

Kuntien velvollisuus on jatkossakin huolehtia kuntalaisten hyvinvoinnista ja terveydestä. Ketterä hallinto ja yhteistyö kolmannen sektorin toimijoiden sekä tulevan hyvinvointialueen kanssa on tässä tärkeää. Palvelurakenteen kehittämisen ohella myös ennaltaehkäisevä työ terveyden edistämiseksi on tärkeää.

Yli 65-vuotiaalle suositellaan reipasta kävelyä 2,5 tuntia viikossa. Lisäsi viikoittain tulisi harjoitella lihasvoimaa ja tasapainoa. Tutkijoiden mukaan yli 65-vuotiaista vain yksi kymmenestä liikkuu terveyden kannalta riittävästi ja yksi 20:stä tekee yleensäkin lihasvoimaa ja tasapainoa edistävää harjoittelua.

Korona-aika on heikentänyt iäkkäiden toimintakykyä. Terveyden- ja hyvinvointilaitoksen FinSote-tutkimuksen mukaan vuonna 2020 yli 75-vuotiaista lähes 30 prosenttia oli vaikeuksia kävellä yhtäjaksoisesti 500 metriä. Samalla varusmiesten Cooper-testitulokset sekä koululaisten Move-testitulokset laskevat koko ajan. Liikkumattomuuden suorat terveysmenot muodostavat teollisuusmaissa arviolta noin 1,5–4 prosenttia terveydenhuollon kokonaiskustannuksista. Suomessa liikkumattomuuden arvioidaan maksavan 1–2 miljardia euroa vuodessa. Mitä voisimme tehdä, jotta ihmisten into liikkumiseen säilyisi koko elämän ajan?

Yli 65-vuotiaalle suositellaan reipasta kävelyä 2,5 tuntia viikossa.

Tulevalla hyvinvointialueella ja kunnissa panostus sairauksien ennaltaehkäisyyn ja liikuntaan lääkkeenä tuo terveyttä, hyvinvointia sekä säästöjä alati paisuviin sote-menoihin.

Terveyspoliittisessa päätöksenteossa päättäjän olisi hyvä tuntea alan tutkimustuloksia, seurata terveystilastoja, tietää eri hoitomenetelmien vaikuttavuuksista, käypähoitosuosituksista ja siitä, miten terveyspalvelujen laatua mitataan ja arvioidaan.

Veronmaksajilta kerättyä rahaa tulee käyttää tehokkaasti siten, että se tuottaa parhaan mahdollisen terveyshyödyn maakunnan asukkaille.

Varmista, että sote-asiantuntemus ja pienten kuntien ääni kuluu tulevassa hyvinvointialueen valtuustossa ja päätöksenteossa.

Lassi Valkeapää

Fysioterapeutti,

aluevaaliehdokas (kesk.)

Parikkala