Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Hyvinvointialueet tarvitsevat hyvinvoivia työntekijöitä ja hyvää yhteistyötä

Kyselytutkimuksen mukaan äänestysprosentti aluevaaleissa uhkaa jäädä alle 40. Hyvinvointialueiden aloittaessa on pidettävä huolta siitä, että palvelut vastaavat kuntalaisten tarpeisiin kaikissa elämänvaiheissa.

Keskeiset lähipalvelut on turvattava ja ne on oltava helposti saatavilla. Meille on myös tärkeää säilyttää Savonlinnan sairaalan yhteispäivystys, osana eteläsavolaisten palveluverkkoa.

Hyvinvointialueen tulee panostaa siihen, että perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon välille luodaan oikea-aikainen ja selvä työnjako. Keskussairaaloiden työnjako tulee rakentaa niin, että se palvelee koko Etelä-Savoa. Näin voidaan saavuttaa myös kustannussäästöjä.

Riittävällä työnohjauksella, vahvalla ja ammattitaitoisella, mutta inhimillisellä johtamisella turvataan ammattitaitoinen ja osaava henkilöstö.

Lähijohtajilla on keskeinen vaikutus siihen, miten arjen toiminnot saadaan toimimaan sujuvasti. Kotihoidon turvin tulee taata ikääntyneelle yksilöllistä tarvetta vastaavat, riittävät ja laadukkaat, palvelut.

Ja mikäli ikääntynyt ei selviä arjestaan kotihoidon turvin, on tilanne arvioitava viivytyksettä. Ympärivuotisen palveluasumisen ja laitoshoidon mahdollisuus tulee turvata heille, jotka sitä tarvitsevat.

Digitalisaation edistäminen ei saa johtaa kansalaisten syrjimiseen.

Digitalisaation edistäminen ei saa johtaa kansalaisten syrjimiseen. Palvelut on turvattava myös niille, joilla ei ole mahdollisuuksia verkkopalveluiden käyttöön.

Lisäksi hyvinvointialueelle siirtyy lasten ja nuorten palveluita, sosiaalityö, vammaispalvelut ja pelastustoimi. Parhaimmillaan sote-alue antaa kaikkiin näihin leveämmät hartiat, jolloin palveluiden saatavuus paranee ja tehostuu.

Hyvinvointialueiden kilpailutusosaamisella on merkitystä myös monille paikallisille yrityksille (mm hoivakodit, fysioterapeutit ja apteekit). Paikallisten yritysten käyttäminen yhteistyökumppaneina ei pelkästään turvaa paikallista yritystoimintaa vaan parantaa myös osaltaan asukkaiden oikea-aikaista hoitoa.

Tulevat aluevaltuustot vastaavat siitä, minkälaista henkilöstöpolitiikkaa ja mitä lähipalveluita uusi hyvinvointialue alkaa toteuttamaan.

Laadukkaita palveluita voi tuottaa vain hyvinvoiva, työhönsä motivoitunut, henkilökunta. Halu edistää oman alueen ihmisten terveyttä ja hyvinvointia on tarpeeksi hyvä syy äänestää!

Eeva Lyytinen

Lähihoitaja, aluevaaliehdokas (sd.)

Sulkava

Sirpa Nokelainen

Farmaseutti,

aluevaaliehdokas (sd.)

Sulkava