Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Tauti leviää nyt vauhdilla

Ruotsin kuninkaalla Kaarle XVI:lla ja kuningatar Silvialla on korona. Toivotaan pikaista paranemista! Etelä-Savossakin tartuntoja tulee nyt todella paljon. Pikaista paranemista myös kaikille täällä sairastuville.

Omikron-muunnos toi taudin leviämiseen uuden vaihteen. Käytännössä koronavirukselle voi altistua kuka tahansa ja missä tahansa.

Pääkaupunkiseudulla ollaan jo tilanteessa, jossa sairastuneita ja altistuneita on niin paljon, että bussivuoroja jää ajamatta ja ruokakauppojen hyllyt täyttyvät hitaammin kuin normaalisti. Kaikkia töitä ei voi tehdä etänä. Huoli koko yhteiskunnan huoltovarmuudesta alkaa kasvaa.

Sairastumisen ja altistumiset vaikuttavat terveydenhuoltohenkilökuntaankin. HUS:n ylilääkäri Asko Järvinen kertoi tiistaina olevansa huolissaan omikron-muunnoksen aiheuttamasta sairaanhoidon henkilöstöpulasta.

Omikron tarttuu valtavan tehokkaasti. Hyvä puoli on se, ettei sen aiheuttama tauti näytä aiheuttavan yhtä paljon vakavia tautimuotoja kuin delta-muunnos. Tosin kun tapausmäärät kasvavat valtavasti myös vakavia tapauksia tulee väistämättä.

Rokotus on yhä paras keino vakavan tautimuodon estämiseen. Etelä-Savossa ihmiset ovat ottaneet varsin hyvin rokotteita ja maakunnan sote-yhtymien alueella kolmannen rokotekierroksen eteneminen on nopeinta koko maassa.

Muutenkin asian vakavuus on täällä näköjään ymmärretty varsin hyvin. Maskit ovat taas yleisessä käytössä ja yhä useamman naamalla näkee jo tehokkaampia FFP2-maskeja. Se, että yksittäiset ravintoloitsijat kapinoivat, ei muuta kokonaiskuvaa.

Tammi- ja helmikuustakin voi veikata hankalaa aikaa. Tapahtumia perutaan ja pettymyksiin pitää tottua. Pienin sitkein teoin tästäkin selvitään.

timo.laitakari@kaakonviestinta.fi