Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Seksuaalista häirintää ei voi vaieta unohduksiin – Rohkeaa uhria pitää tukea ja paha ansaitsee palkkansa

Seksuaalisia häirintätapauksia nousee esiin urheilussa säännöllisesti. Esimerkkien valossa voi sanoa, että häirintäkulttuuria on ollut laajasti ympäri maailmaa.

Tuorein esimerkki Suomessa liittyy pesäpalloon. Tunnettu, pitkäaikainen pesäpallovaikuttaja oli syyllistynyt seksuaaliseen häirintään seitsemän vuotta sitten. Hänellä on edelleen iso rooli suomalaisessa naispesäpallossa. Nykyinen työnantaja Jyväskylän Kiri on siirtänyt hänet sivuun tehtävistään Pesäpalloliiton selvityksen ajaksi.

Kuten usein vastaavissa tapauksissa, Urheilulehden kertoman uutisen jälkeen esiin on tullut muitakin häirintätapauksia.

Joku voi kysyä, miksi vanhoja asioita pitää uutisoida. Kyllä täytyy, koska esimerkiksi Pesäpalloliitto on vaiennut häirinnästä, vaikka se on ollut liiton tiedossa jo pitkään. Vasta julkisuus käynnisti selvityksen. Kaava toistuu monissa häirintätapauksissa. Ne on liian usein yritetty unohtaa vaikenemalla.

Kaikilla julkisuuteen nousevilla häirintätapauksilla on tärkeä tarkoitus. Kun vaietut salaisuudet nousevat pintaan, muut vastaavia asioita kokeneet uskaltavat avautua.

Kun urheilija tulee omalla nimellään esiin ja kertoo pahimmillaan tulleensa raiskatuksi tai hyväksikäytetyksi, hän joutuu myös julkisen arvostelun kohteeksi. Valitettavan usein uhrit joutuvat silmätikuiksi, kun heitä pitäisi kaikin tavoin tukea ja kiittää heidän rohkeuttaan.

Kasvot seksuaalisen hyväksikäytön uhriksi joutuneelle urheilijalle antoi yhdysvaltalainen voimistelija Simon Biles kesäolympialaisten aikaan. Bilesin esimerkki on rohkaissut varmasti lukuisia urheilijoita ympäri maailmaa.

Urheilussa valmentajan valta-asema on suuri. Se tuo myös paljon vastuuta. Jos valtaa käyttää viisaasti, urheilu auttaa nuoria kasvamaan vastuullisuuteen ja tavoitteellisuuteen. Jos heitä kohdellaan törkeästi, se jättää jälkensä koko loppuelämään. Tällöin pahan kuuluu saada palkkansa.