Lukijalta | Arkihuolesi kaikki heitä

Taas käymme koronan varjossa joulun viettohon. Joulun on monelle iloista odotusta, se on mielenmaisema. Joulu on lahjojen antamista ja saamista, joskus vaihtamistakin.

Joulu on jo ovela, ilmeten elämässämme monella tavalla. Joillekin joulu on vain ylimääräinen vapaapäivä tai työpäivä.

Monille toiveena on arkihuolet jättäen rauha ja yhdessäolo. Joulun traditio ja tavat kiteytyvät lähinnä joulukuuseen, joulupukkiin, hyvään ruokaan, ehkä joulusaunaan ja haudoilla käyntiin. Näin miespolvet eivät vaivu aivan unholaan. Joulun sanomaa sivutaan lähinnä joululauluissa.

Jouluun liittyy vastakohtien kyllästämä lataus. Sen ilmentymiä ovat stressi ja rauhoittuminen, läheisyys ja yksinäisyys sekä lahjavuoret, yltäkylläisyys, törsäilykin tai puute, jopa häpeä siitä. Omaatuntoa voi rauhoittaa lahjoittamalla huonompiosaisille. Lahjoittamalla voi myös aidosti auttaa. Yhteiskunnassamme pitäisi kuitenkin pystyä apua tarvitsevista huolehtimaan muutenkin kuin lahjoittamalla.

Ehkä osaltaan kiireisen ja itsellisen yhteiskunnan luoma yhdessäolon vaikeus, liiallisella joulun iloliemellä höystettynä, nostaa tunteet pintaan. Tämä näkyy jopa perheväkivaltana ja monenlaisena ”tonttuiluna” vuodesta toiseen, josta ei tunnuta päästävän kuusta pitemmälle.

Lapselle kaveriksi kasvaa kännykkä ja siinä vanhakin joskus nuortuu. Mielen täyttää some, näyttäen pinnallisuuttaan, ohjaten elämää ja etenkin nuorten maailmankuvaa. Se yhdistää, mutta myös jakaa ihmisiä ja paineistaa ihanteillaan heikompia.

Rauhaa päälle maan toivomme uudella hävittäjähankinnalla, jotta maailmassa pysyisi rauha ja ihmisillä hyvä tahto.

Vanhuksilta puuttuu auttavan aikaa ja käsiä, nuoremmilta ehkä eniten sitä olkapäätä ja ohjausta. Työssään uupuvat hoitajat yrittävät kannatella hoidettavia ja tulevaisuuden hyvinvointialueiksi kutsuttavilla alueilla olevia hoitopaikkoja.

Laulu, en etsi valtaa loistoa, kaikuu kuuroille korville. Huolta murhetta ei kenkään muista, jos ei muita muista tai muuten vaan ole väliä muista.

Kaupallisuus tunkee läpi. Huolta tuottaa joululahjojen kuljetuksen viivästyminen Kiinasta. Ihmisoikeudet ja ilmastomuutos ei tunnu kaupankäyntiä huolettavan. Vain kasvun hiipuminen huolettaa talouselämää. Kyllähän bruttokansantuote kasvaa halpatuonnillakin, mutta hyvinvoinnin mittariksi siitä yksistään ei ole.

Rauhaa päälle maan toivomme uudella hävittäjähankinnalla, jotta maailmassa pysyisi rauha ja ihmisillä hyvä tahto. Kallista on rauhan rakentaminen. Viimeaikainen maailmantilanne ei huolta vähennä.

Joulu on ruokajuhla. Jouluruokaa tarjoo kunnon väki ja kaikilla hyvin voivilla on kystä kyllä. Valkoparta vanhaukki lahjoja tuo ja joulumielen luo. Kun paketit on avattu osa joutaa suoraan nurkkaan, osa menee vaihtoruljanssiin. Ja laulu raikuvi lasten suista, jouluntähti on ehdoton.

Jouluajan jälkeen markkinat jatkuvat, on ostosparatiisien ale. Huoli koronasta ja levottomuus maailmassa ovat edelleen arkipäivää. Ehkä joillekin alkaa laihdutuskuuri ja luottolaskujen ihmettely. Mut eipä mitään, joulu on kerran vuodessa vaan.

Ei asiat kuitenkaan paatoksella parane, vain ihmisten ja päättäjien toimilla on merkitystä. Toivotaan, että jokainen voisi heittää arkihuolensa edes hetkeksi. Nautitaan joulusta ja kynttilän valosta. Siitä voi sitten kääntää katseen keväiseen päivänvaloon.

Risto Kainulainen

Savonlinna

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka