Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Hävittäjäkauppa on uskottavaa turvallisuuspolitiikkaa – Jättimäinen hankinta on nykymaailmassa välttämätön

Suomi otti perjantaina ratkaisevan askeleen kaikkien aikojen suurimmassa aseinvestoinnissaan. Suomi korvaa ilmapuolustuksessa yhdysvaltalaiset Hornetit yhdysvaltalaisilla Lockheed Martinin F-35:lla. Puolustusvoimat siis jatkaa amerikkalaisten hävittäjien käyttäjänä.

Ideologisista syistä hävittäjävalintaa ei kuitenkaan tehty. Ilmapuolustus on keskeisin osa Suomen puolustusstrategiaa. Siksi pitää toimia parhailla välineillä. Tuskin F-35 oli loppusuoralla olleista vaihtoehdoista halvin, mutta kokonaisarviossa se vakuutti valitsijat.

Suomi satsaa hävittäjiin noin kymmenen miljardia euroa. Tuolla summalla olisi rakentanut kymmenen jättimäistä sellutehdasta. Kymmenellä miljardilla olisi voinut ostaa 200 000–300 000 sähköautoa suomalaisille. Kymmenellä miljardilla olisi voinut ostaa myös ruokapalveluyhtiö Woltin. Kolme miljardia olisi jäänyt vielä säästöönkin.

Kun julkisilla varoilla tehdään isoja investointeja, pitää perustelujen olla kunnossa. Tässä tapauksessa viime kuukaudet ovat jopa paineistaneet Suomea investoimaan puolustuskykyyn. Naapurivaltio Venäjä näyttää voimaansa pelottavalla tavalla. Voimaton rajanaapuri on myös turvaton.

Paradoksi tällaisissa hankinnoissa on se, ettei kukaan toivo niille käyttöä tosipaikoissa. Silti tässä maailmantilanteessa uskottavaan ilmapuolustukseen panostaminen on välttämätöntä.

Investoinnilla on psykologista merkitystä. Suomi varautuu myös pahimpiin vaihtoehtoihin.

Paitsi Suomen rajojen ulkopuolelle, hävittäjähankinnalla on merkitystä myös omien kansalaisten suuntaan. Maaseudun Tulevaisuuden teettämässä tutkimuksessa yli puolet vastaajista katsoo ulkoisen uhan Suomea kohtaan lisääntyneen viimeisen puolen vuoden aikana. Huoli kasvattaa myös puolustustahtoa, joten hävittäjähankinnat saavat varmasti myös kansalaisilta hyväksynnän.

Hornetit poistuvat aktiivikäytöstä vuoteen 2030 mennessä. Sitä ennen tehdään paljon alustavaa työtä. Sitä on tehty jo ennen koneiden valintaa. Selvitystyöhön meni kuusi vuotta. Massiivinen projekti on nyt tehnyt välilaskun.