Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Osuuspankki vaihtoi sarjaa

Osuuspankin viime ajan linjaukset viestivät voimakkaasti siitä, että entinen sarja ei kelpaa. Paikallisuus, maalaisuus ja asiakkaiden lähipalvelut eivät sovi uuteen sarjaan. Uusi sarja on liikepankki-sarja.

Halutaan toimia samalla tavalla kuin liikepankit, jotka ovat jo pitkään valikoineet asiakkaita ja karsineet vain ”hiekkaa lattialle tuovat” pois. Puheenjohtaja Kietäväinen julisti, että aate ei ole seinissä. Ei todellakaan, mutta minua ne olivat hämänneet.

Seinien poistaminen kertoo alastomasti osuuskunnan strategian täydellisestä muutoksesta. Siitä, että aatteesta on luovuttu.

Tavallisilla ihmisillä ei ole väliä. Pankki elää omassa kuplassaan. Kun tosiasiallinen kilpailu on loppunut, niin ei se markkinajohtajaa hetkauta, vaikka osa asiakkaista hakee palvelut jostakin muusta pankista. Se on jopa toivottavaa! Sillä saamme toimintamme virtaviivaiseksi.

Tässä logiikassa on luonnollista lopettaa konttori Juvalta. Tosiasiallisesti pankki on jo muutaman vuoden ollut poissa juvalaisesta yhteisöstä, vaikka kyltti on katukuvassa vielä näkynytkin. Tätä päätöstä on valmisteltu kaksi vuotta nöyryyttämällä asiakkaita seisottamalla heitä sateessa ja tuiskussa kunnanviraston kulmilla. Siinä ei ole ollut kyse palvelusta. Niin voi tehdä, kun ei ole kilpailua.

Jos kunta toimisi samalla tavalla kuin osuuspankki, sillä pääsisi jo Yle:n uutisten ykkösaiheeksi. Näistä uskomattomista palvelukokemuksista me olemme kylällä kertoneet tarinoita. Näin voi tehdä, kun pankki etääntyy ihmisten arjesta riittävän kauaksi.

Jos kunta toimisi samalla tavalla kuin osuuspankki, sillä pääsisi jo Yle:n uutisten ykkösaiheeksi.

Mikä on sitten liikepankki-sarjan seuraava vaihe. Muutos on vielä kesken. Ei liikepankki-sarjassa pärjätä muutaman maaseutukonttorin lakkauttamisella. Ei se tähän lopu. Kun paikallisuus on poissa toimintatavasta ja arvoista, niin seuraava vaihe on joko suoraan tai yhden välivaiheen kautta Op-Suomi.

Silloin Mikkelissä ei tarvita kallista hallintoa. Ei tarvita toimitusjohtajaa, pankinjohtajia, hallitusta eikä hallintoneuvostoa. Ne eivät tuota tässä toimintamallissa enää lisäarvoa.

Ne lakkauttamalla säästyy paljon rahaa vaikkapa ”nettipalvelujen” parantamiseen. Ohjaus kyllä toimii Vallilan linnakkeesta tähän toimintamalliin. Ja niihin holveihin sopii ne juvalaistenkin vuosisadassa keräämät 30 miljoonaa euroa.

Osuuspankki olisi voinut valita toisen strategian. Kyse ei ole mistään luonnonlaista, vaan yrityksen omasta linjavalinnasta. Ajattelin aikaisemmin, että osuuskuntamuotoisen pankin olisi järkevä erottua liikepankkien toimintamallista paikallisuudella ja kaikkien asiakkaiden tasapuolisella palvelulla.

Pankin johto on valintansa tehnyt ja nyt on asiakkaiden asia tehdä omat ratkaisunsa.

Heikki Laukkanen

Kunnallisneuvos