Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Hyvinvointialueen vanhuspalvelut ovat isoa asia – Vaikuttamismahdollisuuteen on hyvä tarttua

Etelä-Savon vuonna 2023 alkavalla hyvinvointialueella on ratkaistavana muun muassa vanhusten asumis- ja hoivapalvelut.

Hyvinvointialueen vanhuspalvelujen vastuuvalmistelija Niina Kaukonen sanoo, että tehostetun palveluasumisen paikkoja haluttaan hyvinvointialueelle niin paljon, että niitä riittää kaikille tarvitseville.

Tavoite on hyvä ja kannatettava. Tärkeintä on, että vanhukset voivat tuntea olonsa turvalliseksi ja he saavat riittävästi sellaisia palveluja, mitä he kulloisessakin elämäntilanteessa tarvitsevat.

Tehostetun palveluasumisen rinnalle tarvitaan myös paljon muita, erilaisia vanhusten asumismuotoja ja tukipalveluja. Suunnittelussa maakuntaan on lisätty vanhusten tavallista palveluasumista ja vaihtoehtoihin on nostettu myös vanhuksille tarkoitetut perhekodit.

Kaukonen vakuuttaa, että kokonaistilanne ratkaisee oikeanlaisen hoiva- tai hoitopaikan. Periaate on kannatettava ja arvioinnissa on syytä ottaa huomioon myös puoliso ja pariskunnan mahdollisuus jatkaa yhteiseloa loppuun saakka.

On kohtuutonta, jos kriteerit erottavat vuosikymmeniä yhdessä eläneet pariskunnat eri osoitteisiin heidän viimeisinä elinvuosinaan. Vanhusten tahtoa on kunnioitettava.

Etenkin Etelä-Savossa vanhuspalvelujen uudelleen rakentaminen ja organisoiminen on taloudellisesti isoa asia.

Valmistelutyötä tekevät ovat laskeneet, että Etelä-Savossa tarvittaisiin vuoteen 2030 mennessä 40 miljoonaa euroa nykyistä enemmän rahaa, jos nykyisellä palvelurakenteella jatkettaisiin. Vanhuspalvelujen uudistamisessa on siis pakko onnistua, lisärahoituksen varaan palveluja ei voi suunnitella.

Etelä-Savon hyvinvointialueen ikäohjelma sisältää myös paljon muita toimenpiteitä, joilla voidaan muun muassa pidentää omatoimista kotona asumista, lisätä turvallisuuden tunnetta sekä edistää tukipalveluilla arjessa selviämistä.

Yleisöllä on mahdollisuus kommentoida Etelä-Savon hyvinvointialueen ikäohjelmaa .

Mahdollisuuteen on hyvä tarttua, nyt on vaikuttamisen hetki.