Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus | Jäät ovat vielä petollisia – Olisi hyvä noudattaa viranomaisten toivetta, eikä jäille vielä mentäisi

Sosiaalisessa mediassa on viime päivinä julkaistu kuvia jäillä liitelevistä luistelijoista tai pilkkijakkaroillaan kököttävistä vapaa-ajankalastajista.

Samaan aikaan pelastuslaitoksista kerrotaan tehtävistä, joissa jäihin vajonneita on viime tipassa onnistuttu pelastamaan. Ensimmäiset uutiset hyiseen veteen hukkuneista tulivat tällä viikolla Pohjois-Savosta.

Useita päiviä jatkuneet pakkassäät ovat peittäneet kaakkoisen ja itäisen Suomen vesistöt jääkannella, jonka kestävyydestä ei kuitenkaan ole varmuutta.

Jäiden paksuudessa on etenkin alkutalvesta suuria vaihteluja, joten jäille ei ole menemistä, ellei sen kestävyyttä ole itse testannut. Perussääntö on, että vasta viiden sentin vahvuinen teräsjää kantaa aikuista ihmistä. Suuremmalla joukolla liikuttaessa jään vahvuuden on oltava jo kymmenen senttiä.

Hyvä on myös tietää, että pelkkä pakkanen ei vahvista jäätä. Tuulinen sää ja jään pinnalle satanut lumi estävät tehokkaasti jään paksuuntumisen.

Siksi viranomaisten toive, ettei jäille vielä mentäisi, on ymmärrettävä. Jos jäiden kutsua ei kuitenkaan pysty vastustamaan, on mukana oltava ainakin riittävät pelastautumisvälineet ja omaisilla tieto reittisuunnitelmista. Jäänaskalit, jääpiikki, pilli, heittoköysi sekä matkaan lähtevä ystävä, ovat halvat henkivakuutukset.

Suomen uimaopetus- ja hengenpelastusliiton tilaston mukaan viime vuonna jäihin hukkui kaikkiaan 19 henkilöä. Määrä oli seitsemän henkilöä pienempi kuin vuonna 2019.

Tänä vuonna jäihin on vajonnut ja menehtynyt kevättalvella jo 12. Määrä on suuri ja ennustanee jälleen synkkenevää tilastoa.

Jäillä liikkuminen vaatii malttia. Veden virtaukset voivat tehdä tutuistakin vesistä arvaamattomia surmanloukkuja. Siksi olisi hyvä noudattaa viranomaisten toivetta, eikä jäille vielä mentäisi.