Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Metsiensuojeluvaatimus on kohtuuton

Viimeaikoina on EU: n taholta esitetty vaatimuksia, että muun muassa Suomen olisi suojeltava metsäpinta-alastaan 30 prosenttia. Tähän tavoitteeseen pääsemiseksi on ottanut voimakkaasti kantaa muun muassa maamme Vihreät-puolue.

Tavoite on älytön ja täysin kohtuuton. Monet Euroopan maat, jotka ovat itse hävittäneet metsiään ja joille ei metsätalous ole niin tärkeä kuin Suomelle, ovat tätä vaatimassa.

"Suomi elää metsästä" ja "Puulla parempiin päiviin" ovat meille suomalaisille tuttuja sanontoja, ja ovat täyttä totta. Ilman metsiä ja puuta jalostavaa teollisuutta Suomi ei olisi niin korkean elintason maa, se on aivan selvä asia ja mitenkään väheksymättä muita elinkeinoja.

Metsät ovat vankka perusta johon kaikki muu rakentuu. Sota-aikana ja heti sen jälkeen metsät ja Suomen hevonen ovat kaksi asiaa, jotka ovat pelastaneet meidät tähän, missä nyt olemme.

Puhutaan hiilinieluista. Kun Suomessa kaadetaan metsää välittömästi huolehditaan siitä, että uusi metsä kasvaa tilalle. Toisin on vaikkapa Brasiliassa, missä hakataan sademetsiä suuria alueita karjan laitumeksi tai soijan tuotantoon. Afrikassa aavikoituu laajoja alueita.

Pitäisi ymmärtää näiden asioiden mittasuhteet. Valtiovalta on innokkaasti suojelemassa lisää, vaikka entistenkään hoitoon ei ole rahaa.

Pitäisi ymmärtää näiden asioiden mittasuhteet.

Meillä täällä Rantasalmellakin on hyvä esimerkki – Linnansaaren kansallispuisto, joka suurelta osalta sijaitsee tämän pitäjän alueella. Aikoinaan sitä laajennettiin puolipakolla. Alue on laaja, johon kuuluu suuriakin saaria. Pääsaaresta puhutaan ja siellä lienee vierailijoita kohtuullisesti. Suurin osa puiston muusta osasta lienee joutavan panttina.

Rantasalmen kirkonkylälle rakennettiin suurella kohulla laajennuksen yhteydessä Luontokeskus, jossa piti esitellä Saimaan luontoa ja elämää.

No olihan siinä alkuun jotakin, mutta pikkuhiljaa Metsähallitus rupesi vetäytymään siitä. Kaikki vaatii rahaa, niin karua se on.

Sekin jäi kunnan kontolle, joka nyt yrittää keksiä sille järkevää käyttöä.

Sen jälkeen on tullut Naturaa ja soiden suojeluohjelmaa, jotka kaikki rajoittavat alueiden muuta käyttöä.

Tätä kaikkea ei voi käsittää. Valtio elää nykyään paljolti velkarahalla. Pitäisi olla rahaa entistenkin suojelualueiden hoitoon ja käyttöön, eikä aina vain hamuta lisää. Näin suuret metsien suojeluvaatimukset on jyrkästi torjuttava.

Tapio Pärnänen

Rantasalmi