Lukijalta: Mielenterveystyöhön satsaaminen on kannattava sijoitus

Mielenterveyden sairauksista on tullut yleisin työkyvyttömyyseläkkeiden syy: jo yli puolet työkyvyttömyyseläkkeistä on mielenterveysperusteisia. Ikävämmäksi asian tekee se, että nousussa ovat olleet erityisesti nuorten sekä lähellä eläkeikää olevien naisten masennusperäiset eläkkeet.

Kaikista hälyttävintä on nuorten tilanne: alle 35-vuotiaiden työkyvyttömyyseläkkeet liittyvät useimmiten mielenterveyssyihin, ja paluu työmarkkinoille on harvinaista. Puhutaan siis useista kymmenistä menetetyistä työvuosista.

Jos jotain kummastelen, niin sitä, ettei mielenterveystyöhön panostamista vieläkään tunnuta näkevän fiksuna sijoittamisena – ainakaan siihen nähden, kuinka vähän palveluiden saatavuuden parantamiseksi on tehty toimenpiteitä. Jokainen työkykynsä menettänyt nuori maksaa kaupungillemme järkyttävän määrän euroja. Valtakunnallisesti puhutaan miljardeista euroista vuositasolla.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos tuottaa paikkakuntakohtaisia tilastoja aiheesta. Vuonna 2020 18–35-vuotiaista savonlinnalaisista työkyvyttömyyseläkettä sai mielenterveyden ja käyttäytymisen häiriöiden vuoksi 1,7 prosenttia.

Lukema on suurempi kuin esimerkiksi Joensuussa, Lappeenrannassa tai Mikkelissä. Helsingissä vastaava luku on 0,8 ja koko maan keskiarvo on 1,2. Tilastoon ei sisälly älyllinen kehitysvammaisuus tai elimelliset aivo-oireyhtymät.

Savonlinnan kaltaisessa kaupungissa, jossa nuorten osuus väestöstä on pieni ja ikääntyneiden määrä kasvaa nopeasti, olisi silkkaa typeryyttä olla kiinnittämättä tähän asiaan huomiota.

Savonlinnan lukema on suurempi kuin esimerkiksi Joensuussa, Lappeenrannassa tai Mikkelissä.

Nuorten veronmaksajien houkuttelu Savonlinnaan on turhaa, jos oman paikkakunnan nuoria päästetään kasvavassa määrin luisumaan työkyvyttömyyseläkkeelle. Nämä asiat toivoisi otettavan osaksi kaupungin talouskeskustelua, sillä yleistyvät työkyvyttömyyseläkkeet käyvät väistämättä kaupungin kukkarolle.

Ei ole tuulesta temmattua sanoa, että jokainen mielenterveystyöhön sijoitettu euro maksaa itsensä moninkertaisesti takaisin.

Hyvää mielenterveysviikkoa!

Sanna Väisänen

Aluevaaliehdokas (vas.)

Savonlinna

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka