Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Naisiin kohdistuvan väkivallan loppuminen on miesten vastuulla

Maailmalla ja Suomessa vietetään 25.11.–10.12. Oransseja päiviä eli YK:n tasa-arvojärjestö UN Womenin järjestämää kampanjaa naisiin kohdistuvaa väkivaltaa vastaan.

Itselleni tämä on tärkeä aihe, mutta liian usein kokemuksistani puhuessani, ihmiset levittelevät käsiään: “Ai mikä naisviha?”.

Suomessa joka kolmas nainen kohtaa parisuhdeväkivaltaa elämänsä aikana, ja suomalaisista naisista 47 prosenttia on kokenut joko fyysistä tai seksuaalista väkivaltaa 15 ikävuoden jälkeen.

Siis lähes puolet suomalaisista naisista! Suomi onkin EU:n toiseksi vaarallisin maa naisille. Meidän Suomi, hyvinvointivaltio, kotimaamme on näin kylmä ja karu paikka naisille. Uskomatonta!

Tietoisuus asioista lisääntyy valtavasti esimerkiksi #metoo-kampanjoiden ja ylipäätään ihmisten esiintulojen ansioista, mutta silti useampi meistä ei pysähdy miettimään näitä faktoja tai mitä itse voisi asian hyväksi tehdä. Asiassa herättelisin nyt erityisesti miehiä. Ei voida ajatella, että vuosisatoja jatkuneen sukupuolittuneen väkivallan tai rakenteellisen naisvihan lopettaminen on vain naisten harteilla.

Heitän haasteen kaikille miehille Oranssien päivien ajaksi, ja toivottavasti tapa jää käyttöön myös kampanjan jälkeenkin: etsi joka päivä yhteiskunnallisista rakenteista ja tovereidesi keskusteluista naisia tai muita vähemmistöjä sortavia ilmentymiä ja puutu niihin.

Toivotaan meille kaikille turvallisempaa huomista!

Alisa Kosonen

Savonlinna