Lukijalta: Säilyttääkö Suomi omavaraisuutensa?

Itä-Savon jutussa 18.11. käsiteltiin suomalaisen maataloustuotannon heikkoa kannattavuutta ja uhkaavaa elintarvikeomavaraisuuden menetystä. Haastatteluissa tuli selkeästi esille kansalaisten tahto säilyttää riittävä ruoan tuotanto ja omavaraisuus.

Kenen etuja palvelisi Suomen elintarviketuotannon loppuminen? Monissa EU-maissa on jatkuvaa maatalouden ylituotantoa. Erityisen suurena tämä ongelma ilmenee EU:n mahtimaissa Saksassa ja Ranskassa, joissa se kuuluu myös poliittisen pelin piiriin. Noista maista haluttaisiin varmasti tilanteen helpottamiseksi viedä maataloustuotteita myös Suomeen.

Samalla säästyisivät Suomen saamat EU:n maataloustuet muiden maiden käyttöön. Lähinnä ilmastollisista piirteistä johtuen keskisen Euroopan hehtaarisadot ovat huomattavasti suuremmat kuin kylmässä Pohjolassa. Tämä seikka ehkä harmittaa Ranskan ja Saksan maataloustuottajia, jotka haluaisivat laajentaa markkina-aluettaan.

Nyt voimakkaana käynnissä olevaan EU:n liittovaltiokehitykseen kuuluu yhteisvastuu lähes kaikissa asioissa. Sen halutaan monien maiden taholta koskevan pankkitoiminnan ja yhteisten velkojen lisäksi varmasti myös maataloutta.

Suomessakin on poliittisia ryhmittymiä, jotka pitävät globalisaatiota ja liittovaltiokehitystä tärkeämpänä kuin Suomen kansallisia etuja.

Ruokaomavaraisuus kuuluu Suomen kehittymisen ja itsenäisyyden ylläpitämisen perustekijöihin. Ilman omavaraisuutta meitä voidaan ohjailla ja jopa kiristää. Mitä asian hyväksi voidaan tehdä? Tilanne ei ole helposti ratkaistavissa. Jokainen voi ainakin ruokaostoksissaan suosia suomalaista.

Ruokaomavaraisuus kuuluu Suomen kehittymisen ja itsenäisyyden ylläpitämisen perustekijöihin.

Eero Timgren

Savonlinna

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka