Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Perhekoti on tervetullut – Sen kehittämiselle ei taatusti lyödä jarrua

Ensimmäinen ikäihmisten perhekoti on aloittanut toimintansa Savonlinnassa. Kallislahdessa sijaitseva perhekoti tarjoaa lyhytaikaista perhehoitoa. Perhekotiin ikäihmiset voivat mennä esimerkiksi omaishoitajan vapaiden ajaksi. Yksin kotona asuvat vanhukset voivat mennä sinne viikon jaksolle elämään tavallista perhearkea.

Monen ikäihmisen mieli virkistyy, kun ympärillä on touhua ja tohinaa. Perhekodissa vanhukset todennäköisesti pääsevät myös ulkoilemaan enemmän kuin kotonaan. Siten perhekoti kuntouttaa ja pitää yllä kuntoa niin, että vanhukset pärjäävät omassa kodissaan pitempään.

Jo muutaman vuoden ajan Savonlinnassa on ollut kiertäviä perhehoitajia, jotka voivat viettää vanhusten kotona aikaa tarpeen mukaan esimerkiksi kerran tai kaksi viikossa jopa 2–3 tunnin ajan kerrallaan. He auttavat asioinnissa ja ulkoilevat vanhuksen kanssa. Siihen kotihoidolla ei nykyisin ole aikaa.

On hyvä, että Sosteri kehittää uusia tapoja auttaa vanhuksia selviytymään arjessa. Toivottavasti Savonlinnaan saadaan pian myös sellainen perhekoti, joka tarjoaa pitkäaikaista perhehoitoa ja jonne ikäihminen voi mennä kokonaan asumaan.

Sosteri voi kehittää perhehoitoa niin paljon kuin perhehoitajia suinkin löytyy. Perhehoidon kehittämiselle ei taatusti lyödä jarrua, kun Etelä-Savon hyvinvointialue aloittaa toimintansa vuoden 2023 alussa.

Perhehoito tuli Etelä-Savoon edellisen hallituksen sote-uudistukseen liittyvänä kehittämishankkeena. Essoten puolella on jo useita lyhytaikaista hoitoa tarjoavia perhekoteja ja muutama pitkäaikaiseen asumiseen tarkoitettu perhekoti.

Sosterin kannattaa olla tarkkana, että perhehoitoon pääsyn kriteereitä ei aseteta liian korkeiksi. Pitkäaikainen perhehoito on vaihtoehto kevyesti tuetulle palveluasumiselle, jota Savonlinnaan myös tarvittaisiin. Sen sijaan lyhytaikaisen perhehoidon virkistävästä ja kuntouttavasta vaikutuksesta voi hyötyä jo sellainenkin vanhus, joka ei vielä tarvitse edes varsinaisia kotihoidon palveluja.