Lukijalta: Hyvinvointialue, älä unohda syrjäseutua

Suomessa käydään aluevaalit tammikuussa 2022, joissa valitaan hyvinvointialueiden aluevaltuustoon päättäjiä. Aluevaltuuston tarkoitus on päättää ihmisten hyvinvointiin liittyvistä asioista kuten terveyspalveluista ja mielenterveyspalveluista, joiden saatavuus ja laatu eivät ole parhaimmasta päästä tällä hetkellä meidän Etelä-Savon alueella.

Minusta Etelä-Savon sote-alueen tärkeimpiä tehtäviä pitäisi olla syrjäseutujen palveluiden saatavuuden parantaminen. Nimittäin Etelä-Savossa on hyvin paljon syrjäseutuja ja pieniä kyliä.

Itse asuin Punkaharjulla 15 vuotta ennen kuin muutin opiskelemaan Savonlinnaan. Olen hyvä esimerkki siitä, minkälaista on lähteä syrjäseudulta omien terveyspalvelujen ääreen. Ensinnäkin ainut kulkuväline, jolla päästiin terveyspalvelujen ääreen on auto. Jonka ajamisessa nykyisin on huomioitava bensan hinta, joka on älyttömän iso summa syrjäseudulla asuville, joilla lähimpään päivystykseen voi olla esimerkiksi 60 kilometriä suuntaansa.

Jos nykymaailma velvoittaa, että terveyspalvelut keskitetään kaupunkien keskustaan, pitää niiden saatavuudessa huomioida, kuinka syrjässä asuvat ihmiset pääsevät niiden ääreen, koska hyvinvointi kuuluu kaikille.

Tulevalta aluevaltuustolta toivon ratkaisuja siihen, voisiko syrjäseudun terveyskeskuksien saatavuutta parantaa syrjäseudun ihmisille. He ovat jääneet syrjään alueellisessa politiikassa ja jo nyt kärsivät autoa tankatessa.

Saara Laukkanen

Savonlinnan nuorisovaltuuston puheenjohtaja ja nuori vaikuttaja syrjäseudulta

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka