Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Kävely on urheilulajien aatelia

Itä-Savon urheilutoimitus valitsi harvinaisen liikuntalajin 4. marraskuuta ilmestyneeseen numeroonsa. Laji oli kävely, jota harjoittaa valtaosa suomalaisista, mutta joka näkyy hyvin harvoin urheilusivuilla. Nyt kuitenkin tiedotusvälineet kiinnostuivat saavutetuista kävelykilometreistä: kansalaiset patikoivat 99 kertaa maapallon ympäri. Se tulos lienee kävelytempauksissa saavutettuna toiseksi paras. Ainoastaan maaottelumarssin aikana 80 vuotta sitten käveltiin vielä enemmän.

Artikkeliin oli saatu kaikki tärkeät tausta-asiat mukaan: omaehtoinen liikunta, sopiva vauhti, pieni kilpailuhenki ja säännöllinen patikointi ovat olleet kansalaisilla mielessä, kun lenkille on lähdetty. Viimeisen viikon aikana alkoi hurja loppukiri monissa joukkueissa, ja näin kävelykisassa saavutettiin yhteensä lähes neljän miljoonan kilometrin tulos.

Kuuden kuukauden aikana tapahtunut Helsingin Seudun Liikenteen (HSL) junailema Kävelykilometrikisa on erinomainen malli nykyaikaisesta liikuntatempauksesta. Sitä voi hyvin verrata takavuosien kansanhiihtoihin ja -kävelyihin, jolloin Suomen Ladun keskustoimistolle lähetettiin suorituskortteja tulosten laskemista varten.

Nyt tulokset tulivat reaaliajassa kävelijöiden ja organisaattoreiden tietoon. Samalla voitiin seurata niin patikoijan, oman joukkueen kuin kunnankin suoritusten karttumista.

Enonkosken kunnan veteraanikävelijä Sirkka kertoi Helsingin Sanomille antamassaan haastattelussa (HS 4.11.): ”Kun pieni Enonkosken kunta pääsi kärkipäähän aika nopeasti, niin kilpailuhenki kasvoi. Päätimme, että näytetään kaikille.”

Savonlinnassa käytiin 1960-luvulla samanlaista haastekävelyä, jota organisoi silloin juuri perustettu latuyhdistys Olavin Retkeilijät. Kajaanin ja Savonlinnan kaupunkien väliseen kisaan osallistui suuri osa kaupunkilaisista ja paikallislehdet seurasivat tiiviisti kävelyä.

Luonnossa suoritetut kävelylenkit ovat nostaneet fyysisen kunnon lisäksi psyykkistä kuntoa.

Tämän vuoden kävelyssä Savonlinna selvisi sijaluvulle 120. Sitä paremmin menestyivät Heinävesi (21.), Puumala (32.), Sulkava (39.) ja Rantasalmi (62.). Tavoitteena on jatkaa kuntien välistä kisaa ensi vuonna. Silloin varmasti itäsavolaiset kunnat osallistuvat tosissaan tähän leikkikisaan ja yrittävät suistaa myös Enonkosken pois ykköspaikalta.

Toki motivaatiota lisäsi kunnon ja terveyden ylläpito ja nostaminen. Osanottajilta tulleissa palautteissa hämmästeltiin sitä, että hidastempoisella liikunnalla on näin merkittäviä vaikutuksia. Kaikki toimittajan haastattelemat kisaajat kuitenkin korostivat sitä, että kävelyiden suurin vaikutus on ollut mielialaan. Luonnossa suoritetut kävelylenkit ovat nostaneet fyysisen kunnon lisäksi psyykkistä kuntoa.

Kävelyjutun julkaiseminen oli juuri nyt tärkeää, kun korona-aika tuntuu edelleen jatkuvan. Toivottavasti juttu innostaa niitäkin kävelemään, jotka eivät vielä ole kävelyharrastusta löytäneet. Moni on löytänyt. Kävely on turvallinen harrastus, ja se on urheilulajien aatelia.

Tuomo Jantunen

Liikuntaneuvos

Tahko Pihkala -seuran puheenjohtaja