Lukijalta: Nyt kannattaa panostaa hyvinvointialueen ja järjestöjen yhteistyöhön

Sosiaali- ja terveydenhuollon ja pelastustoimen uudistuksen toimeenpanoa käsiteltiin ministerityöryhmän aluekierroksella Etelä-Karjalassa ja Etelä-Savossa keskiviikkona 10.11. Seurasin järjestöjohtajan silmin tilaisuutta mielenkiinnolla. Uudistus ei ole helppo ja mutkia on vielä matkassa, mutta näen haasteiden lisäksi paljon mahdollisuuksia.

Ministeri Kiuru toi puheenvuorossaan esille tavoitteen parantaa hoitoon pääsyä. Olemme järjestöissä olleet jo pitkään huolestuneita hoitoon pääsyn ja diagnosoinnin viivästymisestä. Potilaat kertovat, että kun on viimein päässyt lääkäriin ja erikoissairaanhoidon rattaisiin, asiat etenevät hyvin. Sitä ennen ”tökkii”.

Kun kansalaista huolestuttaa terveys, on päästävä asiantuntijan pakeille. Tämä koskee kaikkia kansanterveyshaasteita.

Uudistuksessa ollaan nyt oikealla asialla, kun tarkoituksena on hillitä sote-kustannusten nousua. Ymmärrykseni mukaan se onnistuu vain uudistuksessa tavoiteltavalla panostuksella perustason hoitoon ja ennaltaehkäisyyn. Toivon, että tässä onnistutaan.

Ministeri nosti puheenvuorossaan esille toisen meille järjestöille tärkeän asian: psykososiaalisen tuen. Uudistuksessa lisätään matalan kynnyksen psykososiaalista tukea kaiken ikäisille.

Monen järjestön keskeinen tehtävä on jo pitkään liittynyt tähän. Omassa yhdistyksessäni se toteutuu potilaille ja läheisille tarjottavana maksuttomana keskustelutukena. Myös vertaistukihenkilön, vertaisryhmän tai syöpäpotilaille ja läheisille tarkoitetun kurssin kautta voi saada kokemuksen, ettei ole yksin sairauden kanssa. Vastaavia esimerkkejä järjestökentältä löytyy monia! Ajoissa saatu psykososiaalinen tuki kannattelee ja vähentää muiden palveluiden tarvetta.

Uudistuksessa lisätään matalan kynnyksen psykososiaalista tukea kaiken ikäisille.

Nyt tulee panostaa hyvinvointialueen ja järjestöjen yhteistyöhön – tavoitteemme ovat samat ja on ratkaistava, miten me järjestöt voimme tukea uudistuksen tavoitteiden toteutumisessa. Tämä on sekä inhimillisesti että taloudellisesti kannattavaa.

Niina Turunen

Toiminnanjohtaja

Saimaan Syöpäyhdistys ry

Etelä-Savon järjestöjen neuvottelukunnan jäsen

Etelä-Karjalan Kumppanuuspöydän varajäsen

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka