Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Väkivalta ei kuulu auttajien työpäivään

Sosiaalialan työturvallisuus on noussut jälleen puheenaiheeksi, kun Hämeenlinnan vakava tapaus tuli julkisuuteen. Siellä sosiaali- ja kriisipäivystyksen yksikön työntekijät joutuivat ampumavälikohtaukseen.

Sosiaalialan työntekijöille väkivalta tai sen uhka ovat tänä päivänä yhä todellisempia. Jo vuonna 2016 sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentian tekemä tutkimus kertoi, että joka kuudes kokee työssään väkivaltaa tai sen uhkaa.

Väkivallan muodoista pureminen, nipistely, potkiminen, lyöminen, esineillä heittely ja jopa teräaseella uhkaaminen ovat yleisempiä. Näitä työntekijä voi joutua kohtaamaan ennakkoon arvaamattomissa tilanteissa.

Myös Suomen Ensihoitoalan liitto kertoi vuosi sitten jäsentutkimuksestaan, jonka tulos oli karu. Sen mukaan väkivaltatilanteet ensihoitotyössä ovat lisääntyneet ja raaistuneet.

Kehityssuunta on erittäin huolestuttava. Kenenkään työpäivään ei tulisi kuulua väkivalta tai sen pelko.

Järjestöt uskovat kehityksen suunnan syyksi väkivallan arkipäiväistymisen sekä sen, että yhteiskunta ei ole kyennyt tekemään korjaavia toimia.

Tilanteen korjaamiseen ja työturvallisuuden lisäämiseen on löydyttävä keinot mahdollisimman pian, sillä edessä saattaa olla uusi paheneva ongelma.

Sosiaali- ja kriisipäivystys kärsivät jo nyt työvoimapulasta, mutta väkivallan lisääntyessä alalta pako voi kasvaa entisestään. Yhteiskunnalla ei yksinkertaisesti ole vara menettää alalle koulutettuja, joiden työpanos on korvaamaton.

Ensihoitoalan liitto esittää ongelman ratkaisemiseksi ennaltaehkäisevää työtä etenkin päihde- ja mielenterveysongelmaisten keskuudessa. Lisäksi muutosta rikoslakiin niin, että virkamiehen väkivaltainen vastustaminen ulotetaan koskemaan myös ensihoitajia.

Ratkaisuehdotukset ovat kannatettavia ja hyvä alku niin sosiaali- kuin ensihoitoalan turvavallisuuden sekä vetovoiman parantamiseksi.