Pääkirjoitus: Sähkölaskuihin tarvitaan ennustettavuutta

Jaana Rautio-Teijonmaa

Monien arvioiden mukaan alkavan talven sähköenergian hinta riippuu pitkälti siitä, kuinka paljon Norjassa syksyn aikana sataa.

Sademäärästä joutuvat olemaan erityisen huolissaan ne, joilla on sopimus pörssisähköstä. Niillä joilla on kiinteä sähkösopimus, voinevat huokaista helpotuksesta joksikin aikaa. Talveksi ennustettu raju sähkön hinnan nousu alkanee vaikuttaa kiinteisiin sopimuksiin vasta myöhemmin. Viimeistään silloin, kun sopimuskausi päättyy.

Kiinteitä sähkösopimuksia on Suomessa noin 90 prosentilla kotitalouksista, mikä on hyvä asia ja helpottaa niiden taloudenpitoa. Erityisesti pienituloisille tai taloudenpitonsa muista syistä tarkasti mitoittaneille, sähkölaskun ennustettavuudella on suuri merkitys.

Etelä-Savossa yllätyslaskun voi kuitenkin aiheuttaa sähkön siirtohinta.

Kylmän kauden alkaessa sähkön kulutus kasvaa ja siksi lasku sähkön siirrosta yllättää monen ikävällä tavalla. Harvinaista ei ole sekään, että sähkölaskujen maksuun haetaan Kelalta toimeentulotukea.

Elokuussa voimaan tulleella sähkömarkkinalailla, jonka tarkoituksena on alentaa sähkön siirtohintoja, ei ole vaikutusta Etelä-Savossa ja Savonlinnan seudulla.

Täällä sähköverkon omistavalla Järvi-Suomen Energialla on reilut 40 miljoonaa euroa alijäämää. Summa on syntynyt maakaapelointi-investoinneista, joilla varmistetaan sähkönjakelun toimitusvarmuus kaikissa sääolosuhteissa.

Etelä-Savon harva asutus ja erittäin huonosti kaapeloitava maasto nostavat kustannuksia muuta maata korkeimmiksi.

Kuluttajille tilanne on ristiriitainen. Sähkön toimitusvarmuus on hyvä asia silloin, kun myrskyt pauhaavat. Usein ymmärrys kuitenkin hämärtyy, kun tammikuun paukkupakkasten jälkeen maksettavaksi lankeaa kohtuuton sähkön siirtolasku.

Kotitaloudet tarvitsevat taloudenpitoonsa ennustettavuutta, joten miksi niin sähkö- kuin sähkön siirtolaskua ei voisi laskuttaa tasasummilla kuukausittain.

Liikaa perittyä maksua voisi palauttaa tai arvioitua suuremmasta kulutuksesta tulisi tasauslasku.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka