Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Etelä-Savon hyvinvointialue tarvitsee luottamusta viestivän keulakuvan

Tulevalle Etelä-Savon hyvinvointialueelle rakentuu monimutkaisia johtamisongelmia, joiden ratkaisemiseen tarvitaan koko alueen yhteinen tahtotila ja osaaminen.

Iso kysymys on, luoko muutokseen liittyvä viestintä pelkoa ja epävarmuutta, vai ratkaisukeskeisyyttä ja luottamusta? Jos viestintä koetaan puutteelliseksi tai epäjohdonmukaiseksi, syntyy tyhjiö, joka täyttyy huhuilla. Ne rakentavat harvoin luottamusta.

On kaikkien hyvinvointialueen omistajatahojen intressi, että muutokseen sitoudutaan, siihen uskotaan ja sen eteen halutaan tehdä töitä. Epäluottamus ajaa hoitajat, lääkärit ja muut avaintahot muille alueille tai pahimmillaan muille toimialoille. Sitä kautta rakentuu vaikutusketju, jota tuskin kukaan alueella asuva tai yrittävä haluaa nähdä.

Uskon, että johtaminen on sote-muutoksen avaintekijä ja viestintä johtamisen tärkein työkalu. Etelä-Savon hyvinvointialue tarvitseekin luottamusta rakentavaksi keulakuvaksi henkilön, joka kykenee yhdistämään eri alueiden tahtotilan ja luomaan dialogisen ilmapiirin, joka tulkitaan tasapuoliseksi. Vastakkainasettelusta tulisi päästä siihen, että historian suurimman henkilöstömuutoksen vaikutukset ovat alueelle positiiviset. Tehtävä ei ole helppo, joten kannustan päättäjiä tekemään siihen liittyen vastuullisia valintoja.

Jo tässä vaiheessa rohkaisen sijoittamaan arvot muutosjohtamisen ja viestinnän ytimeksi. Hyvinvointialueen arvoja tullaan lähivuosina haastamaan ja niitä tarvitaan vaikeiden päätösten selkänojaksi.

Jukka Saksi

Vantaalla ja Savonlinnassa työskentelevä viestintäyrittäjä