Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Turvataan palvelut kustannustehokkuutta parantamalla

Sosiaali- ja terveyspalvelujen säilyminen hyvällä palvelutasolla on tärkeää Savonlinnan elinvoimaisuuden ylläpitämiseksi hyvinvointialueiden toiminnan käynnistyessä vuodesta 2023 alkaen. Hyvät ja laadukkaat sote-palvelut ovat osa kaupungin vetovoimaisuutta. Kaupungin pitää kehittää vetovoimaisuutta muillakin kaupungin kuntalaisille järjestämien palveluiden osa-alueilla.

Vuosien 2016–2020 aikana sote-menot ovat kasvaneet Savonlinnassa 10 miljoonaa euroa, joka tarkoittaa kahta (2) tuloveroprosenttiyksikköä. Tämä on jouduttu rahoittamaan verotusta korottamalla. Samaan aikaan kaupunki on tehostanut omaa toimintaansa ja kaupungin toimintakulut vuonna 2020 olivat noin 5 miljoonaa euroa pienemmät kuin vuonna 2016. Omasta palvelutuotannosta tulleet varat ovat menneet sote-kustannusten kattamiseen. Kaupungin kustannustehokkuuden lisäys on jo näkynyt kaupungin palveluiden heikentymisenä.

Savonlinnan kaupungin toimintamenoista kohdentuu noin 68 prosenttia sosiaali- ja terveyspalveluiden ostoihin Sosterilta, noin 151,5 miljoonaa euroa vuonna 2021. Kaupungin rahoituksen tulee riittää myös opetus-, varhaiskasvatus-, kulttuuri-, nuoriso- ja liikuntapalveluiden sekä teknisen toimen tuottamien palvelujen; kadut, tiet, vesihuolto, toimitilat, kaavoitus, rakennusvalvonta- ja ympäristösuojelu, järjestämiseen kohtuullisella verorahoituksella.

Mitä suuremmat sosiaali- ja terveyspalvelujen ostomenot ovat vuonna 2021 ja 2022, sitä pienemmät resurssit kaupungilla on jatkossa edellä mainittujen muiden palvelujen järjestämiseen.

Mikäli sote-kustannuskehitys jatkaa kasvuaan, kaupungin resurssit tulevat entisestään niukkenemaan. Supistuvista resursseista tulevat muun muassa kärsimään eikä kehittämiseen ole varaa:

Lasten ja nuorten palvelut, esim. perusopetuksen tuntikehystä on leikattu ja joudutaan leikkaamaan jatkossakin. Samoin oppimateriaali- ja koulutarvikehankintoja on ja joudutaan supistamaan. Lisäksi vaarana on, että nuorisolle ei voida tarjota riittävästi nuorisotiloja ja nuorisotyön tukipalveluita.

Senioreiden päivätoiminta.

Kulttuuripalvelut ja niiden tukeminen.

Kolmannen sektorin avustaminen.

Kiinteistöjen, katujen ja tiealueiden kunnossapito; tulevat heikkenemään nykyisestään.

Elinkeinopalvelut.

Viime kädessä rahoitusvajeen kattaminen kaupungin vastuulle jäävien palveluiden osalta joudutaan kattamaan veron, maksujen ja taksojen korotuksin. Kaupungin tavoitteena on kuitenkin, että edellä mainittuihin korotuksiin ei tarvitse ryhtyä, vaan kaupungin tulee varmistaa riittävä rahoituspohja kustannustehokkailla sote-palveluilla vuoden 2022 loppuun mennessä.

Kustannustehokkuuden lisäksi tarvitaan myös kirjausta lainsäädäntöön, jotta varmistetaan ympärivuorokautisen yhteispäivystyssairaalan palvelutoiminnan jatkumo Savonlinnassa. Kustannustehokkaat sosiaali- ja terveyspalvelut ovat Savonlinnan sairaalan paras puolustus sen säilymiseksi hyvinvointialueella.

Terho Kaskinen

Kaupunginvaltuuston puheenjohtaja

Anna-Kristiina Mikkonen

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja

Janne Laine

Kaupunginjohtaja

Arja Petriläinen

Talousjohtaja