Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Tietojärjestelmä jää tällä erää ostamatta – Epäluottamus valmisteluun kaatoi Asterin

Etelä-Savo joutuu miettimään uusiksi tulevat potilastietojärjestelmänsä . Viisi vuotta valmistelu Asteriksi nimetty jättihanke ajautui viimeistään tiistaina ylipääsemättömiin vaikeuksiin, kun Keski-Suomen sairaanhoitopiirin hallitus päätti, ettei sen edistämiselle ole perusteita.

Kyse on neljän maakunnan yhteisestä, yhteensä satojen miljoonien eurojen hankkeesta. Tavoitteena oli tilata amerikkalaiselta it-jätti Cerneriltä järjestelmä, jolla olisi hoidettu kaikki asiakas- ja potilastietojen kirjaukset.

Etelä-Savon Essote ehti jo elokuussa päättää, että se haluaa olla mukana, samoin myöhemmin Pohjois-Karjalan Siun sote, vaikka siellä lääkärikunta oli hyvin kriittistä suunnitelmaa kohtaan. Keski-Suomessa kävi toisin. Jyväskylän kaupunki ja alueen kunnat heräsivät vastustamaan hanketta voimallisesti: luottamus asian valmisteluun hupeni kustannusarviosekoiluun.

Itä-Savon sairaanhoitopiiri jättäytyi jo aiemmin hankinnan ulkopuolelle. Järjestelmä olisi silti tullut senkin alueella käyttöön, kun uudet maakunnalliset sote-alueet aloittavat 2023.

Yksi Asterin ongelma oli, että sairaanhoitopiirit yrittivät päättää asiasta tulevien sote-maakuntien puolesta. Siitä ei ollut täyttä varmuutta, olisiko päätös edes kelvannut tulevalle maksajalle. Huonossa tapauksessa tämä olisi voinut johtaa suuriin sopimussakkoihin, joissa lasku olisi osoitettu alueen kunnille. Nyt ainakin tältä vältyttiin.

Toimiva tietojärjestelmä on keskeinen työkalu, kun sote-alueiden toimintaa pitää hioa nykyistä tehokkaammaksi. Asterin kaatuessa edessä on uusi hankinta. Nykyisillä järjestelmillä ei monta vuotta pärjätä.

Veronmaksajan kannalta tärkein asia on lopulta toimivuus. Toivoa sopii, että uusi vaihtoehto olisi tuntuvasti edullisempikin kuin Cerner. Plussaa olisi, jos toimittaja olisi kotimainen tai ainakin tuntisi hyvin suomalaisen sote-kentän.

Sosiaali- ja terveysministeriö otti kantaa sen puolesta, että järjestelmähankkeissa tehtäisiin yhteistyötä eri alueiden välillä, kuten jo Asterissa yritettiin. Kun asia menee uudelleen valmisteluun, tavoitteeksi pitäisi ottaa, että KYS:n alueella kaikki hyvinvointialueet päätyisivät yhteiseen ratkaisuun.