Pääkirjoitus: Asiakkaat päättävät lentoliikenteen tulevaisuuden Savonlinnassa

Jaana Rautio-Teijonmaa

Savonlinnassa palataan vähitellen niin sanottuun uuteen normaaliin, kun Materkankaan lentokentälle laskeutuu ensimmäinen reittilentokone ensi maanantaina.

Koronapandemian vuoksi seisahduksessa ollut lentoliikenne Savonlinnan ja Helsingin välillä käynnistyy myös uuden lentoyhtiön voimin. Kilpailutuksen jälkeen lentoja operoi nyt Transaviabaltika-niminen liettualaisyhtiö, joka tuo reittilennolle 19-paikkaisen Jetstream 32 -potkurilentokoneen.

Uutuutena yhtiö lupailee suoria lentoja Helsingin lisäksi myös Tallinnaan.

Savonlinnan seudun vientiteollisuudelle, muulle yritysmaailmalle, mutta myös monille organisaatioille lentoyhteys pääkaupunkiseudulle on tärkeä. Mielenkiintoista on kuitenkin nähdä, onko koronpandemia muuttanut työn tekemisen mallia niin, että lentoliikenteelle on aikaisempaa vähemmän kysyntää.

Vai käykö päinvastoin. Palveleeko lentoliikenne entistäkin useampaa, Savonlinnan seudulla etätöitä tekevää, ja mahdollistaa tarvittaessa nopean käynnin Helsingin seudulla.

Lentoliikenteen toimivuus ja kuluttajahinta ratkaisevat myös sen, hyväksyvätkö yksityiset asiakkaat lentoliikenteen varteenotettavaksi yhteydeksi.

Lentoliikenne Savonlinnan ja Helsingin välillä on vahvistettu julkisen palvelun velvoitteella. Tämän hetkinen sopimuskausi lennoista kestää 20. joulukuuta 2024 saakka.

Lentoliikenteen tulevaisuuden kannalta tärkeintä on kuitenkin se, että asiakasvirta on kasvava, vähintäänkin riittävä ja tarve todellinen. Hyvällä asiakasmäärällä Materkankaan kenttä pysyy myös varmemmin lentoasemayhtiö Finavian suunnitelmissa toimivien lentokenttien listalla.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka