Lukijalta: Viilentäminen on myrkkyä ilmastolle

Ilmatieteen laitoksen tutkimusprofessori Hilppa Gregow ehdottaa Itä-Savon jutussa 23.9., että työpaikoilla ja asunnoilla tulisi olla velvollisuus asentaa viilennyslaitteistot, joiden avulla professorin mielestä Suomen helteinen ja pitkä kesäkausi jaksetaan paremmin.

Viilennyslaitteet tarvitsevat toimiakseen energiaa, joka on jossakin tuotettava. Samalla syntyy tietenkin erilaisia päästöjä ilmastoon. Laitteiden tarkoitus on luonnollisesti työntää lämpöä sisätiloista ulkoilmaan, minkä lisäksi ne tuottavat käydessään paljon hukkalämpöä. Viilennyslaitteiden käyttö lisää siis päästöjä sekä lämmöntuotantoa. Näin ne aiheuttavat ilmaston lämpenemistä.

Maapallolla käytetään jäähdyttämiseen monikymmenkertainen määrä energiaa verrattuna lämmittämiseen. Suurin osa ihmiskunnasta asuu noin 8 000 kilometriä leveällä vyöhykkeellä päiväntasaajan molemmin puolin. Asuttuani 15 vuotta tuon vyöhykkeen maissa voin todeta, että siellä ilmastointilaitteet pyörivät lähes taukoamatta aiheuttaen hiilidioksidi- ja lämpöpäästöjä ilmakehään. Laitteet sisältävät kylmäaineita, joista osa on myrkyllisiä ja monissa maissa paljon käytetty freoni aiheuttaa otsonikatoa. Huonosti huolletuista ja vanhoista ilmastointilaitteista tulee siis myös myrkkypäästöjä ilmakehään.

Onkohan professori jättänyt huomioimatta energian häviämättömyyden lain sekä viilennyslaitteiden teknologian ja ehdottaa nyt ”pirun ajamista belsebuubin avulla”.

Eero Timgren

Savonlinna

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka