Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Malttia leimakirveen käyttöön kannabiskeskustelussa

Erään TV-sarjan avausjaksossa vietettiin viimeistä vapauden iltaa ennen Yhdysvaltojen kieltolain voimaanastumista.

Vuorokauden vaihtuessa joukko viinatrokareita kohotti juhlien maljojaan. Heille avautui markkinat, bisnes ja monia mahdollisuuksia rikastua.

Myös Suomessa raittiusväki onnistui kieltolain aikaansaamisessa, joka ylevistä aikomuksista huolimatta epäonnistui täysin ja toimi lopulta tarkoitustaan vastaan. Silloin Suomessa siirryttiin sääntelemättömille trokareiden, salakapakoiden ja rikollisuuden valtaamille markkinoille. Sota alkoholihaittoja vastaan kieltolain keinon hävittiin.

Vihreiden puoluekokouksen kanta kannabiksen laillistamisesta on herättänyt tunteikasta keskustelua. Vihreiden avaus ei kannusta huumemyönteiseen Suomeen, vaikka sitä ja jopa koko puoluetta on sellaiseksi leimattu.

Kukaan ei kiistä päihteiden haitallisuutta. Puoluekokouksen kanta on tarvittava keskustelun aloitus, koska huumeiden käyttö lisääntyy ja elämme sääntelemättömien huumemarkkinoiden keskellä. Täällä diilerit kohottavat juhlien maljojaan, koska heillä on halussaan markkinat, bisnes ja keinot rikastua.

Sota huumeita vastaan on hävitty, jos sitä käydään vanhoin asein. Valtiolla ei riitä budjetissa euroja eikä poliisilla resursseja huumeiden hävittämiseen.

Sota huumeita vastaan on hävitty, jos sitä käydään vanhoin asein.

Käyttö kasvaa eikä saatavuus ole ongelma. Jokainen ikään katsomatta löytää kyllä halutessaan itselleen diilerin. Joillain alueilla alaikäisen on jopa helpompi saada pilveä kuin alkoholia.

Pimeiltä markkinoilta hankittu kokeiluerä voi olla mitä tahansa ja jossain vaiheessa tutuksi tulleelta diileriltä on helppo ottaa maistiaisina kovia huumeita ja hankkia jopa laittomia aseita.

Pelotteena käytetty porttiteoria voi toteutua juuri pimeillä markkinoilla.

Menneisyyteen jämähtänyt päihdepolitiikka tarvitsee päivitystä ja humaanimpaa otetta. Kansainvälinen terveysasiantuntijoiden komitea on vuonna 2016 suositellut huumeiden käytön dekriminalisointia.

Se on yksi askel, mutta tarvitsee rinnalleen myös resursseja päihdehuoltoon. Lopulta valtion täytyy kansalaisia suojellakseen ottaa haltuunsa ja sääntelyn piiriin jo olemassa olevat rikollisten pyörittämät markkinat. Huumehaittojen vähentäminen ei ainakaan ole rikollisten mielessä.

Juho-Petteri Malinen

Varavaltuutettu, puheenjohtaja

Savonlinnan seudun Vihreät ry.