Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Nuorison järjettömään käyttäytymiseen on puututtava

Erityisesti tänä syksynä olemme joutuneet kirjoittamaan toinen toistaan huolestuttavampia uutisia nuorten käyttäytymisestä.

Maantiellä auton eteen juokseminen, tyhjillään olevien kiinteistöjen silmitön tuhoaminen, yleisten paikkojen sotkeminen, järjettömät kilpa-ajot yleisillä teillä, uhkaava käyttäytyminen koulussa tai poliisiauton kivittäminen eivät ole vain nuoruuteen kuuluvaa itsensä korostamista. Kysymys on paljon vakavammasta ilmiöstä, johon on puututtava.

Ilmiö on Savonlinnan lisäksi tuttu myös Rantasalmella, Punkaharjulla ja Kerimäellä.

Koko teini-ikäluokkaa ei teoista kuitenkaan saa syyllistää, sillä valtaosa nuorista käyttäytyy normaalisti ja löytää vapaa-ajalleen paljon mielekästä tekemistä.

Viime viikonloppuna poliisi kirjasi onnettomuuden, jossa alaikäinen, kuljettaja ajoi päin valopylvästä 80 kilometrin tuntivauhdilla. 15-vuotiaan kuljettajan epäillään olleen humalassa ja autossa oli kaikkiaan viisi nuorta. Aikaisemmin samalla viikolla myös 15-vuotias autonkuljettaja ajoi päin mönkijää ja poliisin mukaan vain hyvä onni pelasti mönkijän kyydissä olleiden hengen.

Poliisin tietoon onkin tullut tänä vuonna jo 19 tapausta, jossa alaikäinen on syyllistynyt auton kuljettamiseen ja usein myös humalassa. Todellisuudessa luku lienee kuitenkin paljon suurempi.

Pelkona on, että hyvä onni ei riitä kaikille, vaan järjetön käyttäytyminen johtaa vakaviin vammautumisiin tai jopa hengen menetyksiin.

Nuorten häiriökäyttäytymiseen puuttuminen vaatii nopeasti laaja yhteistyötä eri viranomaisten, kodin ja koulun kesken.

Toivottavasti käyttäytymiselle löytyy myös jokin selitys. Onko syynä koronpandemian rajoitukset ja niistä johtuva pahaolo, jossa omalla tai toisten turvallisuudella ei ole enää mitään merkitystä.