Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Kielisaastaa – Agricola, Snellman ja kumppanit ihmettelisivät tätä nykymenoa

Kiitos Jukka Laaksoselle erinomaisesta kirjoituksesta (Itä-Savo 9.9.). Olen täsmälleen samaa mieltä englanninkielisten sanojen työntämisestä joka paikkaan, tämähän on aivan älytöntä.

Johtuneeko se suomalaisten huonosta itsetunnosta vai ollaanko sitä olevinaan niin kansainvälistä. Itse olen tätä ilmiötä ihmetellyt ja ollut ärsyyntynyt jo pitemmän aikaa. Suomen kielestä on taisteltu jo aikoinaan ruotsin kieltä vastaan. Sittemmin suomen kielen asema saatiin vahvistumaan.

Puhutaan pakko ruotsista, nyt kai pitäisi puhua pikemmin pakko englannista. Eihän nuoriso käsitä kielitaidolla kohta kuin englannin, internet maailma ja kevyt musiikki sitä ruokkii. Monien tärkeiden kielten opiskelu on jäänyt pahasti rappiolle.

Kieltä vaanii monet vaarat. Yliopistomaailmassa pitäisi pitää suomen kielinen opetus tärkeänä. Huippututkimus aloilla on myös vaara, että suomen kieli syrjäytyy. Jos suomalaiset eivät pidä itse kielestään huolta, se on varmaa, ettei sitä tee kukaan muukaan. Jos kieli menetetään, mitä meistä jää jäljelle?

Sanotaan, että kieli kehittyy koko ajan, ei tuollainen ole kehitystä. Poliitikot ovat aivan hiljaa tämmöisistä asioista, toivoisin heidänkin ottavan kantaa.

Puhutaan jonninjoutavia. Moni muu ns. teräväpää voisi ottaa kantaa näin tärkeään asiaan, eikä pelätä tulevansa leimatuksi. Kyllä tarvittaisiin jälleen suomalaisuusmiehiä esiin, Agricola, Snellman ja kumppanit ihmettelisivät tätä nykymenoa.

Tapio Pärnänen

Rantasalmi