Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Kuka haluaa Mäntyniemeen? – Puoluetoimistoilla alkaa olla kiire halukkaiden ja kyvykkäiden ehdokkaiden löytämisessä

Tammikuun 28. päivä 2024 on yllättävän lähellä. Tuona sunnuntaina koittaa seuraavien presidentinvaalien varsinainen äänestyspäivä. Kansa valitsee seuraajan tasavallan presidentti Sauli Niinistölle.

Samalla asetelmat presidenttipelissä ovat yllättävän sekaisin. Selviä ennakkosuosikkeja on hankala nimetä, kun jo todennäköisten ehdokkaiden listaaminen jää hapuiluksi.

Helsingin Sanomien (HS 8.9.) presidenttigallupissa ykköspaikkaa pitää Mikkelin mies Olli Rehn (kesk.). Lehti kysyi kansalaisilta hyviä valintoja presidentiksi, ja 16 prosenttia mainitsi Rehnin. Kakkosina tulivat Pekka Haavisto (vihr.) ja Sanna Marin (sd.).

Rehn itse ei kommentoi mahdollista ehdokkuuttaan, mutta moni pitää sitä todennäköisenä. Hän on sopivan ikäinen, sopivasti koulutettu, vaativissa kotimaisissa ja kansainvälisissä tehtävissä toiminut henkilö, joka varmasti hoitaisi tehtävänsä kunnialla.

Suomen Pankista on ennenkin noustu presidentiksi ja vielä useammin presidenttipeliin. Pääjohtajan tehtävä on presidenttiehdokkaalle siinäkin mielessä passeli, ettei tarvitse kulua päivänpolitiikan melskeissä, mutta sopivaa näkyvyyttä tulee jo viran puolesta.

Keskustassakin ehdokkuudesta voi tulla vielä kamppailu, jos vaikkapa Esko Ahon taakse löytyy joukkoja. Muissa suurimmissa puolueissa tilanteet ovat kuitenkin selkeästi levällään. Puoluetoimistoilla alkaa olla kohta kiire.

Pääministeripuolueessa Sanna Marinia tietysti on vaikea ohittaa, jos hän kisaan päättää lähteä. 35-vuotiaalle poliitikolle tehtävä voi toki kuulostaa passitukselta kansakunnan kaapin päälle pölyä keräämään. Muista vaihtoehdoista Jutta Urpilainen on ehkä uskottavin, mutta gallupien perusteella kansa ei hänestä tässä vaiheessa juuri innostu.

Kokoomuksenkin tilanne on epäselvä. Sopivassa iässä olevia entisiä pääministereitä ja ministereitä toki löytyy Alexander Stubbista, Jyrki Kataiseen ja Jan Vapaavuoreen. Heistä Vapaavuori sain eniten mainintoja HS:n gallupissa, mutta huomattavan vähän.

Vihreiden Pekka Haavisto pysyy gallupeissa yhä hyvissä asemissa. Hänen momentuminsa taisi sittenkin olla 2012. Jussi Halla-aho olisi perussuomalaisten kentälle ykkösehdokas, mutta kiinnostaneeko ehdokkuus.

Hyvä presidenttiehdokas on yhtä aikaa kokenut ja raikas. Jos tavoitteena on valinta, hänen pitää olla myös sellainen, joka ei herätä laajaa vastustusta. Toisella kierroksella taakse tarvitaan enemmistö.