Lukijalta: Greetings from SavoniaCastle

Ainahan jostain löytyy niitä outoja kansalaisia, joiden mielestä on hienompaa sanoa positiivinen ja negatiivinen kuin myönteinen ja kielteinen, tymäkämpää sanoa assistentti kuin avustaja sekä paljon vaikuttavampaa omata formaali kompetenssi kuin muodollinen pätevyys.

Tuollaisesta kielenkäytöstä kuulija saa helposti sellaisen kuvan, että näille ihmisille ei ehkä olekaan niin tärkeää se, että tulee oikein ymmärretyksi kuin se, että vain ulospäin vaikuttaa lukeneelta ja sivistyneeltä.

Kuitenkin tällaisten perinteisten sivistyssanojen hukkakäytön sijaan rakkaan Savonlinnamme kaupunkikuvaan on viime vuosina pesiytynyt aivan uuden tyyppinen näivetystauti: se on englannin kielen holtiton käyttäminen missä tahansa, ilman mitään selkeää syy-yhteyttä itse asiaan.

Toimivathan kaupungissamme tosin yhä Pekan Herkku, Linna-Lasi, Linna-Rengas, Etelä-Savon Auto ja Kulttuurikellari. Linja-autoasemalta liikennöi Savonlinja ja sen vastapäätä on Veikon Kone. Nuo kaikki ovat hyvää ja tuttua, perinteistä nimikäytäntöä.

Kuitenkin samaan aikaan tuolla samalla Linja-autoasemalla toimii EasyFit-niminen kuntoiluyritys (joka kuitenkin oman verkkosivustonsa mukaan on suomalainen). Sosteri järjestää vapaamuotoisia Walk In -rokotuksia, julkisilla yleisötapahtumilla on outoja ulkomaisia nimiä, kuten Savonlinna City Run tai Let´s Move ja Saimaa-ilmiön kulttuurihanke toteaa Olavinkadulla isoin kirjaimin, että "Culture changes everything". Läheisen Nojanmaan Prisman pihapiirissä toimii myös ABC! CarWash. Mitä vikaa mahtaa olla sanassa autonpesukone?

Löytyy RengasCenter, Lossiranta Lodge ja Original SOKOS Hotel Seurahuone, josta kadun toisella puolella puolestaan kutsuu Lakeland Travel Tourist Office. Jakeluautossa lukee Eastlogistics ja risteilylaivassa Lake Star. Katujamme koristavat myös Alfa Cleaning Oy, Play Lounge & Bar, Hungerborg City Home, KustomWorksTattoo, Sport Gear Service ja KuntoGym Fitness Center. Joissakin nimissä on jopa kaksi eri kieltä (suomi ja englanti) kirjoitettu yhteen ja samaan nimeen, mikä näyttää varsin oudolta sekä suomalaisen että englantilaisen silmään.

"Englantilaisia emme ole, amerikkalaisiksi emme tahdo tulla, olkaamme siis suomalaisia".

Kaiken huippuna Savonniemen mäellä komeilee kattoteksti University of Applied Sciences. Mitä vikaa mahtaa olla sanassa ammattikorkeakoulu? Onpa Savonlinnan syysmarkkinoilla ollut näkyvästi tarjolla myös street foodia (jota käristetty muikku tuskin on) sekä Waahto Breveryn tuotteita. Joskus jopa asioidaan muodikkaasti PopUp Shopissa (eikä kausimyymälässä, kuten suomeksi sanottaisiin).

Näitä ja saman tapaisia esimerkkejä puskee jatkuvasti silmille, kun kaupungilla kulkee silmät auki. Asian ymmärtäisi vielä jotenkin, jos se suomalainen nimi olisi annettu edes vaihtoehdoksi (kuten yhdistelmässä Savonlinnan Oopperajuhlat – Savonlinna Opera Festival).

En pysty uskomaan, että kaikilla noilla tahoilla (ja muilla vastaavilla) olisi niin paljon täysin ummikkoja englanninkielisiä asiakkaita tai sidosryhmiä, että pelkän vieraan kielen käyttö olisi juuri siksi aivan välttämätöntä... varsinkin, kun muut tärkeät matkailukielet, kuten ruotsi saksa tai venäjä, loistavat poissaolollaan.

Itse olen ainakin omassa sukulais- ja tuttavapiirissäni niitä harvoja, joka osaa edes auttavasti lukea ja puhua englantia, ruotsia tai saksaa. Jos joku ummikko ulkomaalainen kysyy minulta tietä, puhun toki mielelläni hänen omaa kieltään kaiken sen vähän, minkä osaan. Kuitenkin useimpien tuntemieni ihmisten kielitaito rajoittuu neljän kielen valikoimaan "suomee ja savvoo, hilijoo ja kovvoo".

Näin ollen luulisin, että tuollaiset yritysten ja yhteisöjen englanninkieliset nimet ja mainoslauseet menevät täysin ohi suurelta, jolleivät peräti suurimmalta osalta kaupunkilaisia. Kannattaako siis mainostaa sellaista, mitä merkittävä osa mahdollisista asiakkaista ei edes ymmärrä?

Kansallisen herättäjämme Adolf Arvidssonin ohjelmana oli aikoinaan: "Ruotsalaisia emme ole, venäläisiksi emme tahdo tulla, olkaamme siis suomalaisia". Nykyaikana sama iskulause toimisi vielä paremmin muodossa: "Englantilaisia emme ole, amerikkalaisiksi emme tahdo tulla, olkaamme siis suomalaisia".

Miksi tavallinen suomen kieli Suomessa ei enää kelpaa kaikille yrityksille ja yhteisöille? Jos aina ajattelemme kaikki asiat niin, että olemme hyväksyttäviä maailmalla vasta sen jälkeen, kun olemme pystyneet mahdollisimman hyvin matkimaan ulkomaisia esimerkkejä milloin missäkin kielimuodissa, emme osaa antaa oikeaa arvoa omalle suomalaisuudellemme. Sen jälkeen on turhaa odottaa, että mikään muukaan maailmankolkka sitä enää arvostaisi. Silloin Suomi on muille vain pahoista itsetunto-ongelmista kärsivä kehitysmaa ilman omaa kulttuuria.

Miten lähellä lieneekään se kauhun päivä, jolloin kaupunkimme virallinen nimi aletaan kirjoittaa muodossa SavoniaCastle?

Jukka Laaksonen

Savonlinna

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka