Pääkirjoitus: Avi päättää uusista rajoituksista

Jaana Rautio-Teijonmaa

Koronaepidemia todisti arvaamattomuutensa jälleen kerran.

Itä-Savossa elettiin jo hyvän aikaa ilman, että yhtäkään tartuntaa olisi todettu tai yksittäiset sairastumiset olivat hyvin hallittuja.

Tilanne muuttui kokonaan kahdessa viikossa. Viimeisen 14 vuorokauden aikana uusia, todettuja tautitapauksia paljastui peräti 64 ja Itä-Savon sairaanhoitopiirin alueesta tuli hetkessä koko Itä-Suomen synkin koronaseutu.

Tautitapausten suuri määrä tiesi Sosterin alueen siirtymistä jälleen koronaepidemian kiihtymisvaiheeseen.

Huoli tilanteen kehittymisestä on suuri ja huolta lisää erityisesti se, että ihan tarkkaa tietoa ei ole siitä, mistä koronatartunnat ovat nyt tulleet.

Tartuntalähteiksi ei ole voitu todeta suuria yleisötapahtumia, eikä seudulla vierailleita ulkomaalaisia. Erilaista tämän hetkisessä tilanteessa on myös se, että tartunnan ovat nyt saaneet etenkin lapset ja nuoret sekä jatkotartuntoina perheiden vanhemmat.

Vielä viikko sitten odotettiin kesän jatkumista erilaisilla yleisötapahtumilla, mutta altistumisien vuoksi tapahtumia on jouduttu perumaan toinen toisensa perään.

Viikko sitten iloittiin myös siitä, että teatteriin alkaa päästä liki normaalisti ja syksyiset harrastukset opistoissa voivat alkaa. Muuttuneen tilanteen vuoksi nyt odotetaan jännityksellä, kuinka avi suhtautuu synkkiin koronalukuihimme. Avi pohtii ensi viikolla uusien kokoontumisrajoitusten tarpeellisuutta Sosterin antaman selvityksen perusteella. Paluu jonkinlaiseen normaaliin elämään saattaa olla jälleen vaakalaudalla.

Synkkenevää syksyä kohti koronaepidemian toivoisi saatavan kuriin. Kanssakäymisiä, harrastuksia ja normaalia sosiaalista elämää ilman jatkuvaa varuillaan oloa kaipaa jo moni.

Epidemiaa ei saatane nujerrettua ilman meidän jokaisen vastuullista käyttäytymistä toisiamme kohtaan. Maski, etäisyydet ja käsihygienia ovat edelleen ne keinot, joilla voimme olla niissä talkoissa parhaiten mukana.

Kommentoi