Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Kaivosteollisuus on uhka Saimaalle

Laukunkankaan nikkeli- ja kuparikaivoksen jälkihoito on hyvä esimerkki siitä, miksi kaivosteollisuutta kohtaan tunnetaan Suomessa kasvavaa vastenmielisyyttä.

Vaikka jo vuonna 1994 lakkautettu Outokumpu Oy:n Enonkosken kaivoksen ympäristötuhot eivät ole Talvivaaran mittaluokkaa, ne ovat riittävän suuret kertomaan, millainen vaara kaivosteollisuudessa piilee vielä vuosikymmeniä kaivoksen lakkauttamisen jälkeenkin.

Kaivosteollisuuden lupauksiin vastuullisesta kaivostoiminnasta, vesistöjen ja muun luonnon suojelemisesta on siten vaikea uskoa. Näkemystä tukee myös ympäristöministeriön ja -keskuksen julkaisu, jossa todetaan, että kaivannaisteollisuus on neljänneksi suurin uhka eri lajien uhanalaistumiseen.

Epäilyt kaivosteollisuutta kohtaan johtuvat myös siitä, että paikallisilla asukkailla ja jopa maanomistajilla ei ole juurikaan sananvaltaa siinä, kuka heidän maillaan malminetsintöjä tekee.

Samaan aikaan epäilyjensä ja pelkojensa kanssa peräti 78 prosenttia suomalaisista kuitenkin haluaa, että heidän puhelimiensa, sähköautojensa ja tietokoneidensa tarvitsema raaka-aine kaivetaan kotimaan maaperästä. Muun muassa akkuteollisuuden tarvitseman raaka-aineen tuottaminen Afrikasta tai Aasiasta lapsityövoimalla koetaan epäeettiseksi, mitä se mitä suurimmissa määrin myös on.

Yhtälö on vaikea, ja odotukset vuoden loppuun mennessä valmistuvaa uutta kaivoslakia kohtaan ovat suuret. Hallitusohjelman mukaan uudessa laissa otetaan paremmin huomioon niin ympäristönsuojelu, paikallinen vaikuttamismahdollisuus kuin kaivosten toimintaedellytysten varmistaminen. Oleellinen tavoite on siis luoda myös uutta työtä ja tuottaa kotimaisia raaka-aineita.

Uuden kaivoslain hyvistä tavoitteista huolimatta Suomessa on alueita, joita ei tule altistaa kaivosteollisuuden mahdollisesti aiheuttamille ympäristötuhoille. Saimaan vesistö on ainutlaatuisuudessaan yksi niistä alueista, johon kaivokset eivät kuulu.