Lukijalta | Saimaan voi pilata vain kerran

Olin pudota tuolilta, kun aamulla luin 13.8 Itä-Savosta Pentti Mäkisen kirjoitusta "Kaivokset osaksi kestävää kehitystä".

Melkoisena kauhukertomuksena pidän Etelä-Savon maakuntajohtajan Pentti Mäkisen mielikuvamaalailua malminetsinnän ja kaivostoiminnan ihanuudesta ja ympäristöystävällisyydestä Etelä-Savossa.

Vaikka Pentti alleviivaa vastuullisuutta kaivannaisalan toimintasuunnitelmassa 2021–2024, niin kyse on vastuuttomuudesta. Monikansalliset kaivosyhtiöt ovat varanneet isoja maa-alueita koeporauksille ja tulevalle kaivostoiminnalle. Jos kivessä olevat metallit ei erotella suljetussa systeemissä, niin se tarkoittaa puhtaan Saimaan kuolemaa.

Valaisevana esimerkkinä on Kevitsan kaivos Sodankylässä. Vaikka se on ruotsalaisomistuksessa ja vaikka se puhdistaa malmin erottelussa käytettyä arseenipitoista myrkkyliuotetta, niin siitä huolimatta Kitisen vesistöön menee 400 kg nikkeliä ja 200 kg kuparia joka vuosi. Saimaan ympäristöön on suunnitteilla noin 5–6 kaivosta ja pienellä laskutoimituksella saamme sen arseenipitoisen raskasmetallimäärän mitä Saimaaseen tullaan lorottamaan.

Nämä tosiasiat ampuvat alas haihattelevat mielikuvat "vastuullisesta kaivostoiminnasta". Pentti Mäkiseltä jää kertomatta se prosessi, jolla saadaan pois Saimaaseen lorahtaneet raskasmetallit. Sellaista prosessia ei ole.

Tulevaisuutta kuvannee tilanne, jossa vähävarainen eläkeläinen on saanut sakot kesämökkinsä saostuskaivon puuttumisesta. Tiski- ja saunavedet ovat menneet Saimaaseen kaksi kertaa vuodessa, tosin maahan imeytettynä. Kilometrin päässä vähävaraisen eläkeläisen mökistä pulputtaa kaivosyhtiön putki yötä päivää sakkoja saamatta.

Raskasmetallia menee Saimaaseen laillisin keinoin. Tosin tiukoissa ja vastuullisissa rajoissa?

Raimo Luukkanen

Rakennus- ja ympäristölautakunnan jäsen (ps.)

Savonlinna

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka