Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Kauppalinnaan on saatava tolkku

Kauppalinnan kohtalo ja etenkin sen rappeutuminen Savonlinnan ydinkeskustassa on ollut surullista seurattavaa.

Viimeistenkin yritysten muutettua pois kauppakeskuksesta alkuvuodesta, jäi rakennus käytännössä oman onnensa nojaan. Kauppalinnassa ei tämän jälkeen ole ollut enää sähköjä, ei kiinteistöhuoltoa tai vartiointia.

Rakennuksen omistajuudesta kehkeytynyt epäselvyys ja riita pahensivat tilannetta entisestään, kunnes maaliskuussa (3.3. Itä-Savo) omistajuuteen löytyi ratkaisu. Tuolloin Vaunula Oy ja Jethro Rostedt hurskaasti lupailivat alkaa laittaa Kauppalinnaa palvelukuntoon.

Sittemmin lupaukset ovat osoittautuneet katteettomiksi ja Kauppalinnasta on tullut kaupungin keskustaan rappiokeskus, jollainen ei kuulu yhdenkään kaupungin kaupunkikuvaan. Kaikkien vähiten Savonlinnan kaltaisen matkailukaupungin.

Särjetyt ikkunat, ympäristöön leviävät lasinsirut ja täydellisen hävityksen kokeneet sisätilat sekä vedellä täyttynyt kellarikerroksen parkkihalli herättävät ohikulkijoissa kauhistusta, oikeutetusti myös kiukkua. Ihmettelyn aihe on kaikilla sama – eikö kukaan voi puuttua asiaan ja saattaa omistajat vastuuseen.

Sen lisäksi, että kauppakeskus on lähes raunioina, se on myös vaaraksi ohikulkijoille kuin myös rakennuksen sisällä luvatta aikaansa viettäville. Lienee vain ajan kysymys, milloin rakennuksessa tapahtuu onnettomuus tai pahempia loukkaantumisia.

Poliisi ja pelastuslaitos vakuuttavat (Itä-Savo 10.7.), että he pystyvät puuttumaan rakennukseen vasta, jos se on vaaraksi tai siellä tapahtuu onnettomuus.

Heinäkuussa kaupungin tekninen johtaja Kari Tikkanen sanoi, että rakennusvalvonta ei ole puuttunut Kauppalinnan julkisivuun, koska se ei rakennuskuvallisesti ole niin huonossa kunnossa, että julkisivumuutoksia pitäisi vaatia.

Olisiko nyt syytä tarkistaa asia uudemman kerran. Uusi tekninen lautakunta saisi hyvän alun toiminnalleen, kun ensitöikseen laittaisi Kauppalinna-asiaan jotain tolkkua.