Pääkirjoitus Perussuomalaisilla on edessä vallanvaihto – Luvassa voi olla imagonmuutos, mutta pelkkä gallupmenestys vaatii kovaa työtä

Perussuomalaisten puoluekokous käynnistää päivänpolitiikan syyskauden tulevana viikonloppuna. Julkisuutta on luvassa, sillä Jussi Halla-ahon ilmoitus väistyä puheenjohtajan paikalta kuntavaalien jälkeen on herättänyt polemiikkia yli puoluerajojen.

Perussuomalaisten kannatus on alimmillaan yli vuoteen. Halla-ahon väistyminen lienee osaltaan vaikuttanut kannatukseen. Vaikka populistipuolueiden suosio kaikkialla Euroopassa on perinteisesti henkilöitynyt puoluejohtoon, kesäinen kannatusheilahdus tuskin on merkityksellinen pidemmällä aikavälillä. Toki pohtia voi, onko esimerkiksi perussuomalaisten yrittäjäsiipeä pysyvästi valunut kuntavaaleissa menestyneen kokoomuksen taakse.

Kovin suurta tunkua puolueen puheenjohtajan pallille ei ole ollut. Kirkkonummelta kotoisin oleva Riikka Purra on noussut selväksi ennakkosuosikiksi. Ensimmäisen kauden kansanedustajalla on verrattain vähän kokemusta politiikasta, mutta laaja kannatus omiensa joukossa.

Purra on tavoitteellinen ja ilmoittanut jopa havittelevansa puolueelle pääministeripuolueen asemaa. Hänellä olisi edellytykset viedä perussuomalaisia sovittelevampaan suuntaan ja pehmentää puolueen imagoa. Purra ei ole puheenjohtajan paikalle kuitenkaan julkisesti hinkunut. Halla-aholle tilanne voi olla antoisa: hänellä on mahdollisuus päästä irti muodollisesta vallan taakasta, mutta olla edelleen puolueessa keskeisessä asemassa taustavaikuttajana.

Puolueelle on mahdollista saada raikkaat kasvot ja hieman pehmeämpi imago. Tulevan puheenjohtajan on kuitenkin ansaittava näytöt omalla työllä ja pystyttävä irrottautumaan väistyvän puheenjohtajan perinnöstä. Edessä on kova työ, kun puoluekannatusta pitäisi parantaa, yhteiset tavoitteet ovat häilyviä ja tavoitteena olisi olla varteenotettava hallituspuolue tulevaisuudessa.