Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yritysten tuloksissa nopea korjausliike ja kuluttajatkin raottavat kukkaronnyörejä

Pörssiyrityksiltä on viime viikkoina tupsahdellut arvioita niiden toisen vuosineljänneksen tuloksista. Yleislinjana on ollut, että ällistyttävän hyvin menee. Muun muassa metsäjäteistä UPM yllätti markkinoiden odotukset, Stora Enso paransi tulostaan reippaasti ja verkkoyhtiö Nokia antoi positiivisen tulosvaroituksen. Pankeista Nordea sekä OP-ryhmä ovat tehneet vahvaa tulosta.

Yritysten tuloksia ja niiden parannuksia ovat siivittäneet vertaaminen viime vuoden koronakuoppaan sekä patoutunut kysyntä ja siirtyneet investoinnit. Viime mainitut voivat hyvinkin antaa suomalaisyrityksille vetoapua vielä vuoden taikka pari.

Esimerkiksi sahatavara on mennyt hyvin kaupaksi, kun maailmalla on rakennettu ja remontoitu. Puutavaran hinta saattaa jäädä pysyvämminkin aikaisempaa korkeammalle tasolle, jos puurakentamisen suosio lisääntyy ympäristöarvojen ja hiilikeskustelun siivittämänä.

Poikkeuksellisen myönteisiä odotuksia summasi myös Elinkeinoelämän keskusliitto (EK) viimeisimmässä yritysten luottamusta peilaavan kyselynsä raportissa.

Yritysten talous ei ole sama kuin Suomen taikka kuluttajien talous. Tilastokeskuksen säännöllisesti julkistamassa kuluttajabarometrissa saatiin kuitenkin koko mittaushistorian myönteisin arvio kuluttajien oman talouden nykytilasta. Ostohaluja oli runsaasti, ja odotukset sekä oman että maan talouden kehityksestä olivat luottavaiset. Kuluttajien synkistely loppui huhtikuussa, josta asti odotukset ovat olleet positiivisia.

Samaisen tilastokeskuksen mukaan työllisyyden trendiluku oli kesäkuussa 72,4, paras aikoihin. Työttömiä oli kesäkuussa kuitenkin 220 000, aivan liikaa. Samalla yritysten kasvun esteenä alkaa olla pula osaavasta työvoimasta, mistä on varoiteltu jo vuosia. Aikojen parantuessa yritykset ovat oikeasti pulassa, jos ammattitaitoista hitsaajaa, koodaria tai myyntitykkiä ei kerta kaikkiaan löydy.

Palvelualoista matkailu- ja ravintola-ala tulevat kärsimään vielä pitkään siitä, että alan ammattilaiset ovat koronavuosina vaihtaneet alaa.

Valtiontalous on oma lukunsa. Pandemialaskua ei kuitata vuodessa eikä parissa, mutta siinä auttaa parhaiten se, että elämä normalisoituu ja ihmiset pääsevät töihin.