Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Ilmastonmuutos ei synnytä hellejaksoa mutta voimistaa sitä

Suomalaiset nauttivat lämpimästä kesäsäästä keskellä kiivainta lomakautta. Kesäkuu oli Suomen mittaushistorian lämpimin. Heinäkuun alku näyttää jatkuvan samoissa merkeissä.

Suomessa hellerajan ylittävät lämpötilat jäävät kuitenkin kauas Kanadan ja Yhdysvaltojen luoteisosien pätsimäisistä oloista. Kanadassa on mitattu lähes 50 asteen lämpötiloja. Helle ja kuivuuden aiheuttamat tulipalot ovat surmanneet satoja ihmisiä.

Poikkeukselliset lämpötilat synnyttävät huolta ilmastonmuutoksesta. Tulevatko kesät entisestään kuumenemaan? Kyllä ja ei, jos kysytään äärimmäisiä sääilmiöitä tutkivalta Ilmatieteen laitoksen Mika Rantaselta. Hän kertoo Ylen haastattelussa, että ilmastonmuutos ei aiheuta sääilmiöitä, mutta se voimistaa niitä.

Helsingin Sanomien syntymäpäivähaastattelussa Maailman ilmatieteen järjestön pääsihteeri Petteri Taalas muistuttaa, että ilmastokeskustelussa on välillä uskonnollisia piirteitä. Taalas on edustanut ja edustaa maltillista linjaa. Ylilyönnit vain kärjistävät keskustelua eivätkä edistä asiaa.

Ilmaston lämpenemistä ei kukaan voi kiistää. Tilastot sen kertovat. Olennaista olisi edelleen kiihdyttää työtä muutoksen hillitsemiseksi. Taalas peräänkuuluttaa valtioita asettamaan raameja, koska fossiilisen energian käytöstä pitää luopua. Se synnyttää 90 prosenttia maapallon päästöistä.

Lainsäätäjän valta on iso. Ongelma on siinä, että ilmasto ei tunne valtioiden rajoja. Työtä pitäisi tehdä kaikkialla maailmassa, ja tässä on esimerkiksi YK:lla edelleen iso rooli. Olisi mainio tavoite saada kansakunnat yhdistymään kamppailussa lämpenemistä vastaan.

Raha voi olla tärkeä motivaattori ilmastotyössä. Uudet energiaratkaisut sekä jätteiden päästötön käsittely ja kierrätys ovat tulevaisuuden jättimäinen bisnes. Tässä työssä on jo edetty, mutta todellinen harppaus on vielä edessä.

Ilmastotyö ei Taalaksen peräänkuuluttamalla järkevällä tavalla tehtynä tuhoa taloutta. Siinä piilee pikemminkin suuri kestävän kasvun potentiaali. Kukapa vastustaisi tulevaisuutta, jossa talouskasvu tuottaa hyvinvointia ja ilmasto tervehtyy.