Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Uimataito kuuluu kaikille

Menneeltä juhannukselta kirjataan jälleen muistiin ikäviä lukuja vesiltä. Hukkuneiden määrä on ainakin yhdeksän henkilöä. Eniten hukkumisia tapahtui Itä-Suomessa.

Uimaopetus ja hengenpelastusliiton mukaan tänä vuonna toukokuun loppuun mennessä syvyyksiin on vajonnut jo 33 henkilöä eli vesillä henkensä menettäneiden määrä on nyt yli 40 henkilöä.

Suomessa hukkuu tapaturmaisesti vuosittain edelleen 100–150 ihmistä. Määrä on asukaslukuun suhteutettuna selvästi enemmän kuin muissa Pohjoismaissa.

Tilastoluvut ovat lohdutonta luettavaa, mutta vielä lohduttomampi on perheenjäsenen tai ystävän hukkumisonnettomuudessa menettäneiden tilanne. Jokainen hukkumiskuolema on tarpeeton.

Uimaopetus ja hengenpelastusliitto onkin ottanut päämääräkseen, että yksikään ei huku. Tavoite on kunnianhimoinen, mutta oikea etenkin järvien pirstomassa Itä-Suomessa mutta myös muualla.

Uimataidon oppiminen tulisi kuulua kansalaisoikeuksiin samalla tavalla kuin peruskoulun.

Uimaopetus ja hengenpelastusliitto korostaakin, että jokaisella tulee olla mahdollisuus oppia uimaan sekä riittävät tiedot ja taidot itsensä tai toisen pelastamiseen veden varasta.

Parhain uintikausi luonnonvesissä on juuri meneillään ja siksi nyt on hyvä muistuttaa niin itseään kuin lähimmäisiään oikeasta turvallisuusasenteesta. Vesille puetaan aina pelastusliivit ja siellä ollaan selvin päin.

Savonlinnan seudulla monella paikkakunnalla alkoi juuri juhannuksen jälkeen lasten uimakouluopetus. Toivottavasti mahdollisimman moni lapsi pääsee opetukseen ja oppii taidon, jota ei koskaan unohda. Vesi on hyvä elementti liikunnalle, luonnosta nauttimiselle ja kalastukselle. Mutta parhaiten siitä nauttii, kun tietää, että veteen joutuessaan ei ole vaarassa.