Lukijalta: Sosteri vastaa Savonlinnalaiselle äidille

Nimimerkki ”Savonlinnalainen äiti” kysyi Itä-Savossa 30.6. mielipidekirjoituksessaan ”Jäävätkö opiskelevat nuoret kesällä rokotusten väliinputoajiksi?”

Kirjoittaja kertoi toisella paikkakunnalla yliopistossa opiskelevasta tyttärestään, joka ei ollut onnistunut saamaan koronarokotusaikaa opiskelupaikkakunnallaan. Kesätöiden alettua Savonlinnassa, tytär oli yrittänyt saada rokotusajan Sosterista. Aikaa ei ollut antaa, sillä Sosterin rokotukset ohjautuivat tuolloin pääosin alueen ihmisten tehosterokotteisiin. Kirjoittajan mukaan tytär ei ole enää kirjoilla Savonlinnassa.

Kirjoittaja kummasteli, kuinka paikkakunnalta toiselle siirtyjä ei tunnu rokotusta saavan ja kysyi, jäävätkö opiskelevat nuoret kesällä rokotusten väliinputoajiksi? Vastauksemme kysymykseen on, että eivät jää: opiskelijalla on yhtäläinen oikeus rokotukseen kuin muillakin henkilöillä. Opiskelijoita, eläkeläisiä ja työssä käyviä myös opastetaan yhtäläisesti siihen, että rokotus tulee ensisijaisesti ottaa omalla kotipaikkakunnalla - eli siellä, missä on kirjoilla. Samaa pohdintaa olemme joutuneet tekemään myös kesäasukkaiden kohdalla.

Sosterin linjaus ohjata ulkopaikkakuntalaiset ensisijaisesti rokotukseen kotipaikkakunnalleen perustuu THL:n valtakunnalliseen linjaukseen ja ohjeisiin. Alueelle tulevien rokotteiden määrä on sidoksissa alueella kirjoilla olevien henkilöiden määrään. Edelleenkin elämme rokotteiden kanssa niukkuuden aikaa. Jos rokotteita saapuisi alueelle reiluja eriä, voisimme linjata tässä toisin. Tälläkin hetkellä joudumme kuitenkin ensisijaisesti priorisoimaan tehosterokotteet ja uusia rokotusaikoja pystytään antamaan vähän.

Ulkopaikkakuntalaisia Sosteri rokottaa, jos rokotteita on tarjolla ja rokotteeseen pääseminen omalle kotipaikkakunnalle on erittäin hankalaa.

On todella myönteistä, että myös nuoremmilla ikäluokilla on halu ottaa koronarokote. Epidemiasta eroon pääsemisen kannalta tämä on ainoa väylä.

Alueelle tulevien rokotteiden määrä on sidoksissa alueella kirjoilla olevien henkilöiden määrään.

Jaana Luukkonen

Johtajaylilääkäri

Itä-Savon sairaanhoitopiirin kuntayhtymä Sosteri

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka