Lukijalta: Itä- ja Pohjois-Suomen lääkärivaje ratkaistava

Itä- ja Pohjois-Suomeen on vaikea saada lääkäreitä. Lisäksi tiedossa on, että sote-uudistus vaikeuttaa entisestään lääkäreiden saantia pienille hyvinvointialueille, kuten Etelä-Savoon.

Järvinen ehdottaa lääkäripulaan yhdeksi ratkaisuksi muuntokoulutusta paikallisille terveydenhuollon ammattilaisille.

Erityisesti Itä- ja Pohjois-Suomessa on tarvetta muuntokoulutukselle, jonka kautta lääkäriksi voisivat opiskella terveydenhoidon ja pelastusalan ammattilaiset kuten sairaanhoitajat, pelastajat ja monet muut ammattiryhmät.

Varsinais-Suomessa vuosituhannen alkupuolella saadut kokemukset lääkäreiden muuntokoulutuksesta ovat olleet erittäin positiivisia. Merkittävin ero verrattaessa normaalin sisäänoton kautta lääkäriksi valmistuviin on se, että muuntokoulutuksen kautta valmistuvat jäävät selvästi useammin valmistumispaikkakunnalle.

Varsinais-Suomen muuntokoulutuksesta valmistuneista suurin osa on työllistynyt terveyskeskukseen kotipaikkakunnalleen tai sen lähelle. Myös keskussairaalan lääkäripula on helpottunut.

Myös Lääkäriliiton entinen puheenjohtaja Samuli Saarni vaatii lääkäreiden koulutusmäärän pikaista lisäämistä.

Ilman ripeitä toimenpiteitä lääkäreiden puute heikentää terveyspalveluja monella paikkakunnalla.

Tilanteen vakavuutta kuvaa hyvin se, kun Itä-Savon sairaanhoitopiiri lähetti vajaat seitsemän tuhatta täsmäilmoitusta avoimista työpaikoista suoraan lääkäreille ja vastauksia tuli tasan nolla.

Heli Järvinen

Kansanedustaja (vihr.)

Kerimäki

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka