Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus | Löydätkö oman ubuntusi?

Juhannuksessa on jotain samaa kuin joulussa.

Se on hetki, jolloin on lupa pysähtyä, nauttia perheen ja ystävien seurasta, ihastella luonnon kauneutta ja kasvun ihmettä sekä sitä, miten vuosi voi olla jo niin pitkällä.

Pysähtyminen ja tilan antaminen omille ajatuksilleen tekee hyvää meille kaikille. Kiireettömyys saa usein vaikeisiinkin asioihin oikeat mittasuhteet ja hyvät asiat saavat suuremman merkityksen.

Yhteisistä asioista päättäminen on viime vuosina ollut etenkin Savonlinnassa liian monesti surullista seurattavaa. Keskustelutaito, mielipiteiden yhteen sovittaminen ja toisenlaisten ajatusten ja jopa ihmisten kunnioittaminen tuntuvat välillä unohtuneen täydellisesti.

Olisiko nyt hyvä hetki muutokselle? Viisaat ovat sanoneet, että virheistä oppiminen on viisautta ja anteeksi pyytäminen kertoo inhimillisyydestä.

Desmond Tutu kutsuu sitä ubuntuksi:

" Sellainen ihminen on jalomielinen, vieraanvarainen, ystävällinen ja myötätuntoinen… Henkilö, jolla on ubuntu, on avoin, hän on muita varten, hän tukee muita. Hän ei tunne itseään uhatuksi siksi, että toiset ovat kyvykkäitä ja hyviä, sillä hänellä on hyvä itsetunto, joka on lähtöisin siitä tiedosta, että hän kuuluu suurempaan kokonaisuuteen."

Toivottavasti luottamustehtävissä aloittavilla ja jatkavilla on taito löytää oma ubuntunsa sekä kyky ymmärtää kuuluvansa suurempaan kokonaisuuteen, jota rakennetaan ja kehitetään yhdessä.

Terveeseen itsetuntoon kuuluu myös nöyryys, joka ei ole alentumista. Nöyryyttä tarvitaan, jotta voi ymmärtää, kuinka suurista asioista on päättämässä – ei enempää, eikä vähempää kuin koko seudun ja ihmisten tulevaisuudesta.

Hyvää juhannusta!

Kirjoittaja on Itä-Savon päätoimittaja