Pääkirjoitus: Biden toimii Putinin kannalta ikävästi – Genevessä tuskin nautitaan tänään leppoisia iltapäiväkahveja

Pekka Lakka

Tänään katseet suuntautuvat Sveitsin Geneveen. USA:n tammikuussa virkaan astunut presidentti Joe Biden tapaa ensimmäistä kertaa venäläisen kollegansa Vladimir Putinin. Tapaamisen sisältö määrittää suurvaltasuhteiden suuntaa seuraaviksi vuosiksi. Siksi Suomessakin seurataan tarkasti presidenttien keskusteluja.

Venäjän kannalta USA:n tilanne on muuttunut uuden presidentin myötä hankalaksi. Bidenin edeltäjä Donald Trump eristi Amerikkaa läntisistä liittolaisista. Se sopi Venäjälle, joka käytti myös tilaisuutta hyväkseen. Venäjä soitti ensiviulua, kun eripurainen länsi kipuili.

Viikonlopulla Eurooppaan saapunut Biden toimii vaalikampanjassa lupaamallaan tavalla. Hän haluaa palauttaa USA:n kiinteät suhteet läntisiin liittolaisiin. Maanantaina Biden osallistui Naton huippukokoukseen, ja kokouksen jälkeen tuli selväksi, että sotilasliitossa vallitsee jälleen yksituumaisuus.

Kun Biden ja Putin tapaavat, vastakkain on kaksi kokenutta poliitikkoa. Biden vakuutti, että USA on valmis yhteistyöhön Venäjän kanssa, mutta Venäjän pitää tulla politiikassaan vastaan. USA ei suvaitse Venäjältä muiden maiden itsemääräämisoikeuteen puuttumista tai ihmisoikeusloukkauksia.

Ei Genevessä leppoisia iltapäiväkahveja hörpitä. Toisaalta molempien valtioiden etu on, että keskusteluyhteydet ovat kunnossa. On epätodennäköistä, että tapaaminen päättyy täydelliseen konfliktiin. Yhtä outoa olisi, jos kabinetissa tulisivat toisensa kaikissa asioissa löytäneet päämiehet. Todennäköisintä on, että presidentit kertovat käyneensä rakentavia keskusteluja ja jatkavansa niitä.

Suurvaltojen vuoropuhelua tarvitaan maailmassa, jota edelleen jäytää pandemia. Sen pitäisi olla yhteinen vihollinen kaikille. Koronan vastaiseen taisteluun tarvitaan kaikkien valtioiden ponnisteluja. Ei ollut sattumaa, että Biden kertoi Euroopan turneen alkajaisiksi Amerikan lahjoittavan 500 miljoonaa rokotetta muulle maailmalle.

Kommentoi