Pääkirjoitus: Äänestysprosentti on häpeä – Syitä on pohdittava nyt vakavasti ja nöyrin mielin

Jaana Rautio-Teijonmaa

Itä-Savon levikkialueen kunnissa Savonlinnassa, Rantasalmella, Sulkavalla ja Enonkoskella äänestysprosentit putosivat rajusti. Parikkalassa vain hienokseltaan.

Savonlinnan 49,9 prosentin äänestysaktiivisuutta voi pitää jopa häpeällisenä. Syyllisiä ja syitä huonoon äänestysprosenttiin etsitään lähipäivinä ja kuukausina varmasti monissa eri toriparlamenteissa.

Selityksiä huonolle äänestysaktiivisuudelle on varmasti monia, mutta äänestäjiä ei ole syytä ensimmäisenä osoitella. Vaalien siirtämisellä huhtikuulta kesäkuulle oli jotakin vaikutusta äänestysaktiivisuuteen, mutta vain jossakin määrin.

Etenkin Savonlinnassa puolueiden lienee nyt syytä pohtia keskuudessaan, miksi kuntalaiset eivät halua käyttää kansalaisoikeuttaan. Kysymystä on syytä pohtia vakavasti ja nöyrin mielin. Äänestäminen on vahvimpia keinoja puolustaa demokratiaa, nyt sitä ei koettu tärkeäksi tai mielekkääksi.

Savonlinnassa vellonut repivä ja syyttelevä kunnallispolitiikka on varmasti yksi syy huonoon äänestysprosenttiin. Siitä kertoo myös protestiksi syntyneen Liike nytin vahva menestys vaaleissa.

Kuuden paikan lunastaminen kaupunginvaltuustosta, vaikka valtuuston koko pieneni kahdeksalla paikalla, on selvä vaalivoitto.

Savonlinnalaisten mieli on nyt varmasti odottava. Ketkä alkavat rakentaa paikkajakoja lautakunnissa ja hallituksessa. Ketkä nousevat ykköspaikoille ja kuinka yhteiset tavoitteet kaupungin kehittämiseksi syntyvät. Samaa odotetaan myös muissa kunnissa.

Kunnille jää sote-uudistuksesta huolimatta kuntalaisille tärkeitä tehtäviä hoidettavaksi. Eikä niistä vähäisempiä ole elinvoimaisuuden, vahvan brändin ja hyvän yhteishengen luominen.

Elokuussa työnsä aloittavailta uusilta valtuustoilta on lupa odottaa paljon, sen kuntalaiset ovat ansainneet.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka